CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, arpa üreticilerinin hasat zamanı fiyatın düşmesinden endişe ettiğini belirterek, çiftçilerin enflasyon karşısında korunması gerektiğini söyledi.
Arpa üreticilerinin sorunlarını dinlemek üzere çiftçilerle bir araya gelen Gürer, don olayının bahçe bitkilerinden sonra tarla bitkilerine etkilerini yerinde inceledi.
Nisanda 65 ilde bahçe bitkilerine büyük zarar veren don olayının tarla bitkileri üzerinde de rekolte kaybına yol açacağını dile getiren Gürer, Bakanlığın bahçe bitkileri için hasar tespiti yapmasına karşın tarla bitkilerinde yeterli desteğin verilmemesini eksiklik olarak niteledi.
Zirai donun, iç Anadolu’da Niğde, Aksaray ve Konya’da arpayı da etkilediğini ve ürüne önemli ölçüde zarar verdiğini vurgulayan Gürer, erken ekilen pancar ve lahana gibi ürünlerin de dondan zarar gördüğünü anlattı.
Konyalı çiftçi Muammer Üstündağ, zirai donun tarlada ürüne zararını ilk aşamada fark etmediklerini belirterek, "Ürün gelişince zararı gördük. Tespitte yaptırmadığımız için zararımızı yeni tespit edebildik. Nisan ayındaki zamansız don nedeniyle arpalarınızın bazı bölgelerde sarardı ve erken başaklanma başladı. Normalde bu arpanın göbeğimize, hatta kasıklarımıza kadar gelmesi lazımdı. Ancak don nedeniyle bu sene hasar ve verim kaybı var” dedi.
Çiftçi Üstündağ, geçen sene ürünlerini TMO'ya 7 liradan sattıklarını ve TMO'nun da 45 gün sonra parasını verdiğini dile getirerer, şöyle konuştu:
"TMO, hayvancılık yapan köylülere destek olarak 9,5 liradan satış yapıyor ancak piyasa fiyatı 11,5 lira civarında. Tahıl olgunlaştığında devletin 11,5 lira olan arpayı 7 ya da 8 liraya düşüreceğinden endişeliyiz. Her sene bu şekilde oluyor. Şu anda Konya Borsası'nda arpa ton fiyatı 11 bin 500 lira civarında. Geçen sene 7 bin iraya sattık. Ancak harman zamanı geldiğinde devletin 8 ya da 9 lira vereceğinden endişeliyiz. 10 lira bile verilse maliyetlerimizi kurtarmaz. Mazot, işçilik ve gübre maliyetleri sürekli artıyor. Ancak devlet fiyatları yüzde 3 ya da yüzde 10 artırıyor. Umarız bu yıl iktidar daha iyi bir fiyat verir."
Gürer de TMO’nun alım fiyatlarını eleştirerek, "Geçen yıl arpa 2024 için alım fiyatı bir önceki yıla göre sadece yüzde 3 artırıldı. Ancak bu oran enflasyon karşısında üreticiyi korumadı" diye konuştu.
Donun etkisinin, ağustos ayında bahçe bitkilerinde fiyat artışı olarak marketlerde daha belirgin hale geleceğine dikkati çeken Gürer, "Ancak bu zararın boyutunu önceden tahmin edemediğimiz için sınırlı bir öngörüye sahiptik. Şimdi ortaya çıkan tabloya göre zirai don, arpada bazı bölgelerinde ciddi rekolte kayıplarına yol açacak gibi görünüyor” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: