BALIKESİR - Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, deniz ekosistemine zarar veren hayalet ağların rutin temizliği sırasında Ayvalık Kız Adası açıklarında, denizin neredeyse 10 metre derinliğinde, yasa dışı trol ağı av aracı tespit etti.
Deniz ekosistemine ciddi zararlar veren ve kullanımı yasaklanan trol ağı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin başarılı çalışmasıyla denizden çıkarıldı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) arasında imzalanan hayalet ağ temizliği protokolü çerçevesinde yürütülen çalışmalar sürüyor.
Deniz ekosistemini korumak ve deniz canlılarının zarar görmesini engellemek amacıyla Edremit ve Erdek Körfezi’nde rutin su altı arama faaliyetleri sırasında belediye ekipleri yasa dışı trol ağına rastladı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesine bağlı Deniz ve Kıyı Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Yalova Üniversitesinin sualtı teknolojileri programından profesyonel ekip tarafından deniz canlılarının tuzağa düşmesine, yaralanmasına, ölmesine neden olan ve kullanımı yasaklanan bir trol ağı başarıyla denizden çıkarıldı.
Denizin altında tespit edilen trol ağının sığ suda kullanıma hazır bulunması sebebiyle yasak sahada şebeke yöntemiyle trol avcılığı yapmak amacıyla kullanıldığı değerlendirildi.
Bunun üzerine araştırma gemisinde yer alan bilim insanları ile uzman dalgıç ekibi, titiz bir çalışma sonucunda, trol ağı ve tüm ekipmanları denizden çıkardı.
Trol ağı, genellikle bir veya iki gemi tarafından çekilen, huni şeklinde tasarlanmış büyük bir balık ağı olarak biliniyor. Ağın ağzını açık tutan kapılar sayesinde deniz tabanında veya suyun belirli bir derinliğinde sürüklenerek balık ve deniz canlıları yakalanıyor. Bu yöntem, büyük miktarda av elde edilmesini sağlasa da deniz dibine telafisi olmayan zararlar veriyor. Trol ağı, denizde kaybolduğunda “hayalet ağ” olarak deniz ekosistemini olumsuz etkiliyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: