Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, geçen yıl Gömeç'ten 10 ton olan bamya alıp işleyip ihraç ettiklerini anımsatarak, bu yıl planlamayla üretimi artan ürünün 50 tonunu almayı planladıklarını söyledi.
Akın, sitemize yaptığı özel açıklamada, Türkiye'de en büyük eksikliğin plansız tarım olduğuna dikkati çekerek, "Planlanması lazım ki çiftçi kazansın, güvenle üretsin. Korkuyla üreten çiftçi var. Girdi maliyetleri, dengesizlikler, çiftçiyi toprağından küstürüyor. Biz bunu istemiyoruz. Çiftçi üretsin kazansın, toprağını işlesin, kırsalı terk etmesin istiyoruz" dedi.
Verimli toprakları olan Balıkesir'i çiftçinin güvenerek ürettiği tarım merkezi haline getirmeyi istediklerini dile getiren Akın, şöyle konuştu:
"Biz planlamamızı yaptık. Planladığımız ürünlere satın alma garantisi veriyoruz. Geçen yıl üreticinin elinde kalan 10 ton bamyayı satın aldık. 70 liraya satılamayan ürünü 90 liraya aldık. İşledik, kuruttuk ve cips yaptık. Sağlıklı atıştırmalık olarak Amerika ve Avrupa'daki satış noktalarına 41 dolara ihraç ettik. Üreticiden aldığımız ürünün tamamını sattık."
Geçen yıl yaptıkları bu çalışmaların ve planlı üretimin meyvelerinin alındığını anlatan Akın, Gömeç'te bamya üretiminin arttığını söyledi.
Planlı üretime satın alma garantisi verdiklerini anımsatan Akın, geçen yıl 10 ton olan alımlarını bu yıl 50 tona çıkaracaklarını vurguladı.
Çiftçinin ürettiği malı satabilmenin güveniyle köyünde, toprağında huzurla yaşayacağını ve tarımsal üretimini sürdüreceğini ifade eden Akın, "Bunu susamda da yaptık, nohutta ve fasulyede de yaptık. Tüm bu çalışmaların adı 'Tarımda Balıkesir Modeli'dir. Türkiye'nin kalkınmasının en önemli noktalarından biri tarımdır. 'İthal ederiz' demekle olmaz 'üretiriz' demekle olur, büyümek üretmekle olur." diye konuştu.
"Balıkesir'de zengin toprakların fakir işçisi olmayacak" diye Akın, tarıma yönelik tüm çalışmalarını bu çerçevede yürüttüklerini sözlerine ekledi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Gülnaz Çelikyurt Uzuner ise tarımsal üretimi ve çiftçinin yaşadığı yerde huzurlu olmasını önemsediklerini söyledi.
Gıda güvenliğinin tüm dünyada özellikle üzerinde durulduğu bir dönemde verimli toprakları olan Balıkesir'de, üretmesi için çiftçinin her zaman yanında olacaklarını dile getiren Uzuner, tohum, fide ve diğer desteklerle her karış toprağın değerlendirilmesi için çaba harcadıklarını anlattı.
Alım garantili planlı üretim yaptırdıklarını aktaran Uzuner, bu çalışma yönteminin daha da yaygınlaştırılması gerektiğini kaydetti.
Yorumlar
Kalan Karakter: