CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, özellikle Irak'ta geçen yılın sonunda yayıldığı bilinen SAT-1 tipi şap virüsüne karşı hızlı önlem alınmadığını vurgulayarak, bugün 81 ilde hayvan pazarlarının kapatılmasına neden olan bu hastalığın "önceden öngörülebilir" bir tehdit olduğunu belirtti.
Gürer, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Bakanlığın "şap zoonotik değildir, insanlara bulaşmaz” yönündeki açıklamalarını eleştirerek, "Şap hastalığı, üniversitelerde hocalarımızın zoonotik hastalıklar başlığı altında anlattığı ilk hastalıklardan biri. Yani hayvandan insana bulaşabilir. Ama Bakanlık açıklamalarında bunun insan sağlığına etkisi yok gibi lanse ediliyor. Bu açıklamalar alınması gereken önlemleri gevşetebilir" dedi.
"Irak’ta yayılırken görmediniz, şimdi tüm Türkiye karantinada" diyerek tepki gösteren Gürer, hastalığın sınırdan geçiş sürecinde yeterince kontrol edilmediğini ve ülke çapında ciddi bir hayvancılık sorununa dönüştüğünü kaydetti.
Görüştüğü uzmanların, bu virüsün rüzgarla bile yayılabileceğini, hayvandan insana bulaşabileceğini ama çoğunlukla hafif geçtiğini belirttiğini vurgulayan Gürer, "Ancak bu, bulaşma riskinin yok olduğu anlamına gelmez. Sütü kaynatmadan, eti pişirmeden tüketmek her zaman bir risk barındırır. Bu yüzden halk bilgilendirilmeli" diye konuştu.
Gürer, 81 ilde hayvan pazarlarının kapatılmasının hastalığın yayıldığını gösteriğini belirterek, hastalığın 2024 sonlarında Irak’ta yayılmaya başladığını anımsattı.
Sınırdan geçişlerin zamanında denetlenmemesinin bugün yaşanan krize sebebi olduğunu savunan Gürer, "Hastalık Hakkari’den başlamış. Irak’ta SAT-1 tipi virüs ortaya çıkmışken siz sınırda kontrolü sağlayamazsanız, bugün 81 ilde hayvan pazarı kapatırsınız. Bu işin sonucu da süt ve et üretiminde aksama olur, üretici zarar eder, tüketiciye ise yüksek fiyat olarak yansır." ifadesini kullandı.
Gürer, şap hastalığı nedeniyle hayvanların şartlı kesime gönderildiğini ve bunun üreticiler için gelir kaybı anlamına geldiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Şartlı kesime gönderilen hayvan ederinin altında satılır. Üretici zarar eder. Sütte verim düşer. Ette kayıp olur. Zaten Türkiye yıllardır et ithal ediyor. 2010’dan bu yana 10 milyondan fazla hayvan ithal edilmiş. Bu ithalata 12 milyar dolar harcanmış. O zaman et ve süt arzında sorun olmayacak söylemi ne kadar gerçekçi?”
Gürer, çözüm önerilerini de şöyle sıraladı:
Veteriner istihdamı artırılmalı
Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü yeniden açılmalı
Aşılar zorunlu olmalı
Hayvancılık olan Her köyde veteriner bulunmalı
Küçük Aile tipi işletmeler de hayvancılık desteklenmeli
Hijyen ve karantina kuralları sıkı denetlenmeli
Yorumlar
Kalan Karakter: