CHP Niğde Milletvekili, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu ve Zirai Don Meclis Araştırma Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer,
Gürer, Meclis'te tüm siyasi partiler tarafından oluşturulan Zirai Don Meclis Araştırma Komisyonu olarak Malatya, Adıyaman, Maraş, Mersin, Adana, Niğde, Kayseri, Karaman’dan sonra Ordu, Giresun, Amasya ve Tokat'ta don felaketiyle karşı karşıya kalan çiftçileri, üreticileri, oda ve birlik yöneticilerini dinlediklerini belirterek, bölgedeki durumun acil müdahale gerektirdiğini vurguladı.
Görülen manzaranın, gerçek anlamda büyük bir felaketin yaşandığını ortaya koyduğunu belirten Gürer, Cumhurbaşkanı’nın zararların kasım ayına kadar karşılanacağı yönündeki açıklamasını hatırlatarak, "Oysa alandaki durum acil müdahaleyi gerektiriyor" ifadesini kullandı.
“Önümüzdeki yıl ağaçlarda ürün olabilmesi, bu ağaçlara bakım yapılmasıyla mümkün. Budama, ilaçlama, gübreleme yapılmazsa gelecek yıl da ürün alınamaz” diyen Gürer, çiftçilerimizin şiddetle desteğe ihtiyaçları olduğunu kaydetti.
Zirai donun etkilerinin bazı bölgelerde yıkıcı olduğunu vurgulayan Gürer, “Eğer bölge tamamen üründen mahrumsa, afet bölgesi hemen ilan edilmeli, mevcut krediler faizsiz en az üç yıl ertelenmeli. Bu konuda kanun teklifi de verdik” diye konuştu.
Çiftçi Kayıt Sistemi dışında kalan üreticilerin de desteklenmesi gerektiğini belirten Gürer, “Çiftçi Kayıt Sistemi’nde olsun olmasın, tüm çiftçilerin desteklenmesi şart. Çiftçilere doğrudan destekler artırılmalı. Mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalı” dedi.
Gürer, şöyle devam etti:
"Zirai don afetinden etkilenen çiftçinin kasıma kadar dayanacak gücü yok. Çiftçilerin zararları kasım ayında karşılanacak demek, o güne kadar sağlanmayacak destekle gelecek yılın da kaybına yol açar. Kredilerin ötelenmesi, faizlerin silinmesi, ek desteğin verilmesi, TARSİM’li olanların hemen alacaklarının ödenmesi gerekiyor. TARSİM’de olsun olmasın, ÇKS bulunsun bulunmasın tüm çiftçilerin zararlarının derhal karşılanması şart. Bekleme süresi, hem çiftçi hem ülke için zarar oluşturur. Bu nedenle bir an önce zarar tespiti yapılan yerlerde ödemeler başlamalı. Bazı illerde ne dalda kayısı var, ne dalda elma. Fındıkta, zeytinde ve benzeri ürünlerde beklenen rekolte gerçekleşmeyecek."
Yorumlar
Kalan Karakter: