Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zirai dondan kurtulan meyve bahçelerinin dolu yağışıyla zarar gördüğünü belirterek, üretim devamlılığı için üreticilerin desteklenmesinin önemli olduğunu söyledi.
Bayraktar ve beraberindeki heyet, Kahramanmaraş’ta zirai dondan etkilenen bahçelerde incelemelerde bulundu.
Dulkadiroğlu ilçesindeki ceviz ve üzüm üreticileri ile buluşan Bayraktar ve bölge ziraat odaları başkanları, çiftçilerin sorunlarını ve taleplerini dinledi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 65 ildeki meyve bahçelerinin don felaketinden etkilendiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Son 30 yılın en düşük ısı değerleri ile karşılaştık, eksi 20 dereceleri gördük. Buna bağların ve meyve bahçelerimizin dayanması mümkün değil. Bugün Kahramanmaraş'ta bir bahçedeyiz. Bu bahçede de dallar kurumuş, ağaçların gövdeleri dahi zarar görmüş durumda. Bu ciddi bir afet. Başkanlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda kayısı, kiraz, ceviz, fıstık, badem, elma, üzüm bahçelerimiz zarar gördü. Zarar oranları yüzde 100 seviyesinde. Afetler devam ediyor, akşam da burada dolu olayı ile karşılaştı üreticiler. Zarar görmeyen ürünler de dolu ile zarar gördü"
İklim değişikliğine de dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:
"Ocak ayından bu yana mevsim kaymalarını yaşıyoruz, bu çok alışık olduğumuz bir durum değil. Kışın son baharı yaşadık, sonbaharda yazı yaşadık, ilk bahar ayında ise kışı yaşıyoruz. Bu mevsim kaymaları bitkisel ürünleri etkiliyor. Ocak ayında yağış bekledik ama maalesef kurak geçti yeterli yağışları alamadık. Şubat ayında yağış bekledik ama kurak geçti. Hatta bazı illerimiz Şubat ayındaki don ile etkilendi. Nisan ayında yağışları bekledik. Başta hububat ürünleri olmak üzere bu yağışlara ihtiyaç vardı. Yağışlar geldi ve memnuniyet duyduk. Akabinde beklemediğimiz kar yağışı oldu beraberinde don olayını yaşadık. 3 gün süreyle don olayını yaşadık ama uç noktalarda yaşadık eksi 20 dereceleri gördük. Ürünlerimizde yüzde yüz oranda zararlara sebebiyet verdi."
Zirai dondan etkilenen üreticilere bakanlığın destek vereceğini de aktaran Bayraktar, "Gaziantep, Hatay, Adana, Mersin ve Kilis'teki birçok üründe zarar var. Bu bilgileri başkanlarımızdan alıp Ankara’da değerlendiriyoruz. Bakanlığımızın bir çalışması var, üretici maliyetleri üzerinden bir takım destekler verilecek. Her ürün ile ilgili tarım müdürlüklerinde maliyet çizelgesi var ve fatura ibrazına gerek yok. Bu maliyetler üzerinden destek verilecek. Önümüzdeki yıllarda bu don felaketinin etkisi ile bahçeler ürün vermeyebilir. Bu afetin boyutunu değerlendirerek üreticilerimize yardımcı olmak lazım" ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: