Ege İhracatçı Birlikleri ve Tekstil Mühendisleri Odası (TMO) İzmir Şubesi tarafından EİB hizmet binasında gerçekleştirilen "Sürdürülebilir Gelecek İçin Kenevir Çalıştayı"nda, 2050 yılı itibarıyla 100 milyar dolara ulaşması beklenen küresel kenevir pazarında Türkiye’nin önemli bir aktör olabileceği vurgulandı.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Çağlar Bağcı, çalıştayda, uzun yıllar ihmal edilmiş olsa da, kenevirin, düşük su ihtiyacı, toprağı zenginleştirme özelliği, geri dönüştürülebilir yapısı ve ekolojik dengeye katkısıyla yalnızca çevreci değil, aynı zamanda ekonomik ve stratejik anlamda da yüksek potansiyele sahip bir ürün olduğunu belirtti.
Kenevirin, hafifliği, dayanıklılığı ve yanmaya karşı dirençli yapısıyla sadece tekstilde değil, otomotivden yapı malzemelerine, kağıt endüstrisinden kompozit ürünlere kadar birçok sektörde de tercih edilebilecek nitelikte olduğuna dikkati çeken Bağcı, şöyle konuştu:
"Kenevir, kullanım çeşitliliği ve çevreci özellikleri sayesinde geleceğin parlayan hammaddelerinden biri olmaya adaydır. Bu yönüyle sadece bir ürün değil, aynı zamanda sürdürülebilir sanayi politikalarının yapı taşlarından biri olma potansiyeli taşımaktadır. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü olarak artık sürdürülebilirlik yalnızca bir tercih değil, kaçınılmaz bir gerekliliktir. Özellikle 2026 yılında yürürlüğe girecek Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı regülasyonları, sektörümüzün doğal elyaflara yönelmesini kaçınılmaz hale getirmektedir. Bu bağlamda kenevir, yalnızca çevre dostu bir alternatif değil, aynı zamanda yeni regülasyonlara uyum sürecinde de sektörümüz için kritik bir çözüm olacaktır."
- YÜZDE 50-70 DAHA AZ SU İSTİYOR
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Muzaffer Kayhan da kenevirin, çok yönlü kullanımı, çevre dostu üretim özellikleri ve yüksek ekonomik potansiyeli ile öne çıkan bir bitki olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
"Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde ise dayanıklı ve uzun ömürlü olması, UV ışınlarına karşı yüksek direnç, geri dönüştürülebilir ve biyolojik olarak parçalanabilir ve doğal antibakteriyel özelliği sayesinde tercih edilmektedir. Sektörümüz için ve sürdürülebilirlik için önemli bir hammadde olan kenevirin yaygınlaşması amacıyla Birliğimiz desteğine devam edeceğiz. Kenevirin başlıca çevreci özellikleri; pamuk gibi geleneksel liflere kıyasla yüzde 50-70 daha az suyla büyür. Doğal olarak zararlılara karşı dayanıklı olup, pestisit ve herbisit kullanımını en aza indirir. Yılda birden fazla hasat imkanı sunarak toprağı verimli kullanır. Fitoremediasyon özelliği sayesinde kirli toprakları temizler, organik madde birikimini arttırır. En önemlisi, karbon yutak özelliğiyle atmosferdeki CO₂’yi emerek iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlaması, fotosentez yoluyla atmosfere salınan karbondioksiti hızla bünyesinde depolamasıdır. Bu özellikler, keneviri sadece ekonomik değil, ekolojik açıdan da stratejik bir ürün haline getiriyor."
Tekstil Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tuğrul Tamtürk ise geleceğin lifi olarak adlandırılan kenevirde potansiyelin çok fazla olduğunu belirterek, "Hızlı büyümesi sayesinde atmosferden önemli miktarda karbondioksit emen bu bitki, aynı zamanda biobozunur özelliğiyle çevre dostu bir alternatif. Kenevirden elde edilen lifler dayanıklılığı ve doğal yapısıyla tekstil ürünlerine üstün nitelikler kazandırıyor. Tohumları da gıda ve kozmetik sanayinde, sapları ise biyokompozit malzeme ve enerji üretiminde değerlendiriliyor. Bu özellikleri keneviri döngüsel ekonomiye mükemmel şekilde uyum sağlayan bir hammadde haline getiriyor" dedi.
Marka Tekstil Danışmanlık Şirketi Firma Kurucusu Nebahat Kılıç, "Uluslararası Enerji Ajansı’na göre 2050’ye kadar kenevirin dahil olduğu ürün pazarının büyüklüğü 100 milyar doları aşacak. Şu an bu pazarda Çin ve Fransa en etkili ülkeler olarak öne çıkıyor. Türkiye’nin bundan pay alma potansiyeli büyük. Kenevir, biyoplastik, tekstil, yapı malzemeleri, gıda, kağıt, kompost, enerji sektörlerine entegre edilebilecek bir ürün. Bu konudaki farkındalığı artırmamız lazım" diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: