CHP Tekirdağ Milletvekili, Tarım, Orman Ve Köyişleri Komisyonu ve Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu Üyesi İlhami Özcan Aygun, çiftçi başına borç miktarının 431 bin liraya ulaştığını belirterek, çiftçi borçlarının acilen yeniden yapılandırılması gerektiğini bildirdi.
Aygun, yaptığı açıklamada, hem tarımsal destek hem tarımsal sigorta modelinin değiştirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, çiftçilerin borcu için yeni model getirilmesini istedi.
Son verilere göre çiftçinin borcunun 990 milyar lirayı aştığını vurgulayan Aygun, "Çiftçinin
takipteki borcu 2,3 milyar liradan 5,7 milyar liraya çıktı. Çiftçi, ayakta kalamaz. Dışa bağımlılık arttıkça, gıda enflasyonunda zirve yapmaya devam ederiz" ifadesini kullandı.
AK Parti iktidarı öncesinde tarımda kendi kendine yeterli ülkeler arasında yer alan
Türkiye'nin, son 23 yılda pek çok üründe net ithalatçı hale geldiğini belirten Aygun, .şunları kaydetti:
"Savaş koşullarındaki Ukrayna’dan buğday, mısır gibi ürünler ithal etmek zorunda kalan Türkiye, ithalata dayalı tarım politikası nedeniyle çiftçisini toprağa küstürürken, gıda enflasyonunda da OECD ülkeleri arasında zirveye çıktı. AKP ile birlikte 400 bin çiftçi tarımdan koparken, 2 milyon 577 bin hektar tarım alanı da şehirleşme, ekmeme, imara açma gibi nedenler ile kaybedildi. Çiftçi ise borç batağına saplandı. Büyük kentlerde çiftçinin borcu da katlanıyor. Çiftçi başına borç miktarı 431 bin liradır. Çiftçi borcu acilen yeniden yapılandırılmalı, destekleme biçimi değiştirilmelidir."
- MEYVECİLİK BÜYÜK SIKINTIYA GİRMİŞTİR
Nisan ayında yaşanan ve son 30 yılın en büyük felaketlerinden biri olan zirai donun meyvecilik ve bitkisel üretim başta olmak üzere tarımsal alanda büyük bir yıkıma neden
olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Türkiye’de tarımsal hasılanın yüzde 20’sini oluşturan meyvecilik sektörünün 14 milyar dolarlık katma değeri bulunmaktadır. Meyvecilik sektörümüz büyük sıkıntıya girmiştir. İklim değişikliğine bağlı olarak ülke genelinde oluşan doğal felaketler dikkate alınarak, tarımsal üretimin devamı için çiftçilerin gerçek anlamda desteklenmesi gerekir. Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri başta olmak üzere bankalara olan çiftçi borçları faizsiz ertelenmeli. TARSİM’in yeniden yapılandırılması, çiftçiye desteğin ürünlerin son beş yıllık ürün verim oranları dikkate alınarak dönüm başına yapılması gerekir."
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıklamalarının çözüm getirmediğini savunan Aygun, "Çiftçinin zirai don yaşadığı zamana kadar harcadığı girdi maliyeti, don ölçüsünde
karşılanıyor. Çiftçinin alamadığı ürün için ödeme yapılmıyor. Bakanlık, dönüm başına girdi
maliyetini de kendi hesaplayacağı rakam ne çıkarsa ona göre yapacak. Bugüne kadar çayır tırtılı felaketinde de söz verip gereğini yapmadıkları için burada da sınıfta kalırlar" ifadesini kullandı.
- TARIM ŞURASI
Aygun, 4. Tarım Orman Şurası’nın sonuçlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Dağ fare doğurdu. Sorunlara bütüncül ve yapısal bakmadıkları için tarımı büyük bir krize soktular. İklim değişikliğine bağlı köklü çözüm önerileri ortaya koymadıkları gibi Çiftçi Garanti Fonu, Kooperatif Finansman Fonu gibi yeni fonlar kurmak suretiyle yeni kaynak kapıları oluşturuyorlar. İşsizlik Fonu’nun ne olduğu ortadab Çiftçi tanımından bahsediyorlar. Demek ki mevcut çiftçilerden emin değiller ve desteklemeleri doğru kişilere vermediklerini düşünüyorlar. Ne üretim planlaması var, ne çiftçinin mali krizini çözecek bir öneri. Tarımsal alanları, zeytinlikleri imara açıp, sonra arazi bütünleştirmesinden bahsediyorlar."
Aygun, 2002 yılında 2,6 milyon olan çiftçi sayısının, 2024 yılında 2 milyon 300 bine düştüğünü sözlerine ekledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: