Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin çok gehiş yelpazede tarım ürünü ürettiğini belirterek, "Bu kadar geniş yelpazede üretimin yapıldığı ülkede birkaç ürün üzerinden Türk tarımının büyük sorun yaşadığını bittiğini söylemek tamamen siyasi söylemdir" dedi.
Yumaklı, CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova’nın konuğu oldu, güncel konularla ilgili açıklamalarda bulundu.
Canova’nın "Çiftçiler 'ürün elimde kaldı' diye tepkililer. Soğan üreticileri tepkili, salçalık domates meselesi var. Bu sorunlarla ilgili neler yapılıyor" sorusu üzerine Yumaklı, Türkiye'de 206 kalem ürün üretildiğini söyledi.
Domatesin de bunlardan biri olduğunu anlatan Yumaklı, domatesin bile salçalık, sofralık, salkım gibi birçok çeşidinin üretildiğini kaydetti.
"Bu kadar geniş yelpazede üretimin yapıldığı ülkede birkaç ürün üzerinden Türk tarımının büyük sorun yaşadığını bittiğini söylemek tamamen siyasi söylemdir." diyen Yumaklı, "Her şeyden önce üretim yapan çiftçilerin hakkının teslim edilmesi gerekir. Biz sektörle üreticilerle her an beraberiz." ifadesini kullandı.
- "İKLİMSEL ETKENLER ÜRÜNÜN AYNI ANDA HASADINA YOL AÇTI"
Yumaklı, domatesle ilgili ilk sorunun İzmir Kınık'ta çıktığını anımsatarak, şöyle konuştu:
"Bir fazlalık bekliyorduk açıkçası. Salçalık domateste fazlılık bekliyorduk ama problem oluşturacak fazlalıkta değildi. Geçen yıl 5,5 milyon ton olan üretim bu yıl 6,1 milyon ton oldu. Türkiye için çok büyük rakam değildir. Sorunu irdelerken şöyle bir konu ortaya çıktı. Sözleşmeli üretim yapanla yapmayan arasındaki fark. Sözleşmesiz üretim yapanlar nereye nasıl satacağı belli değil. İklim değişikliğinin etkisi de önemli oldu. Hasatta da gündeme geldi. Hasat aynı zamana geldi. Peyderpey alınacak ürün aynı anda piyasaya girdi. Bu da arz talep dengesizliğine yol açtı."
İzmr'den sonra benzer sorunun Bursa'da başladığını aktaran Yumaklı, "Salça fabrikalarıyla bir araya geldik bazıları üretim zamanını öne çektiler. Kapasitelerinin boş kısımlarını değerlendirmeye başladılar. Tarım Kredi Kooperatifleri 16 aylık stok olmasına rağmen yine alıma girdi elde ürün kalmaması için. Bu süreç içinde bazı fabrikaların kendi sözleşmeli üretimleri yapan çiftçilerden 2 kamyon alacaksa bir kamyonunu sözlemeli bir kamyonunu sözleşmesiz çiftçiden alarak maliyet düşürme yoluna gitti. Bunu Ticaret Bakanlığımızla tespit ettiğimizde çok hızlı müdahil olduk ve üzerine gittik. Bu konu siyasi alana çekmek için kullanıldı." diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: