Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Akın, tarih, şifa ve kültürün birleştiği Balıkesir 6. Uluslararası Aroma Terapi Festivali'ni bu yıl "4 Element 1 Alem" temasıyla yaptıklarını ifade ederek, "Bol şifalı günler, sağlıklı günler ve hoş kokulu eğlenceli festival diliyorum." dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesince ilçe belediyelerinin katkılarıyla hazırlanan Balıkesir 6. Uluslararası Aroma Terapi Festivali, başladı.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ve ilçe belediye başkanları, Burhaniye Çiftçi Eğitim Merkezinde (BAÇEM) gerçekleştirilen açılış töreninde tıbbi aromatik bitki hasadı yaptı.
BAÇEM'deki törenin ardından Ören festival alanına İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde geçen protokol, kurdele keserek festival stantlarının açılışını gerçekleştirdi.
Balıkesir 6. Uluslararası Aroma Terapi Festivali'nin açılışında konuşan Başkan Akın, Balıkesir'in 20 ilçesiyle, güzellikleriyle, doğasıyla çok büyük coğrafyaya sahip olduğunu belirtti.
"Çok değerli ailem Balıkesirli hemşehrilerim" diyerek konuşmasını sürdüren Akın, şunları söyledi.
"Kuzey Ege'nin esintisiyle, Kazdağları ve Madra Dağı eteklerinde, Ören'in meşe ağaçlarının gölgesinde Balıkesir 6. Uluslararası Aroma Terapi Festivali'nin açılışını gerçekleştiriyoruz. Tarih, şifa ve kültürün birleştiği festivali bu yıl '4 Element 1 Alem' temasıyla yapıyoruz. Toprak üretir, su arındırır, ateş dönüştürür, hava can verir. Aynı aroma terapi gibi, aynı Balıkesir gibi. Balıkesir şifadır, huzurdur, birliktir, güzelliktir; hepiniz Balıkesir'e hoşgeldiniz. Balıkesir, dünyanın oksijen deposu Kazdağları'nın evidir, tıbbı aromatik bitkilerin toprağıdır."
- BALIKESİR'İ PARLATACAK FESTİVAL
Balıkesir 6. Uluslararası Aroma Terapi Festivali'nin alanında Türkiye'de tek olduğuna dikkati çeken Akın, bunun daha etkili yaygın olması için ilk kez uluslararası düzenlediklerini anlattı.
Festivalin, KKTC, ABD, Hindistan, İngiltere ve Rusya gibi birçok ülkeden gelen konukların bilgileriyle daha da zenginleşeceğini belirten Akın, değerli bilim insanlarının, üreticilerin yurt dışındaki deneyimlerini paylaşacağını kaydetti.
Ahmet Akın, festivali, Balıkesir'i dünya çapında tanıtacak, parlatacak adım olarak çok önemsediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Türkiye'de model olan Burhaniye Çiftçi Eğitim Merkezini de (BAÇEM) tanıtmış oluyoruz. Bunun ticari ağı eksik. Bu ticaret ağıyla ilgili sevgili eşim önderliğinde, değerli arkadaşlarım ve gönül veren bilim insanlarıyla ulusal ve uluslararası ticaret ağlarıyla bir araya geldik. Yeni modelle bunu da hayata geçiyouz. Bu şifayı sedece baıkesir'de tutmak büyük bencillik. Bu şifayı Türkiye'ye dünyaya yaymak için hem biz hem ilçe belediye başkanlarımızla hep birlikte bu konuyla ilgili sistem oluşturduk."
Arome terapi festivali boyunca Balıkesir'in tüm güzelliklerinin, ilçelerin ortaya koydukları temaların, zeytinyağlarının, zeytin, sanatı ve kültürünün değerli bilim insanlarıyla dünyaya tanıtılacağını belirten Akın, BAÇEM ve Ören'de 200'ün üzerinde katılımcı standını, atölye ve sergilerin olacağını söyledi.
Türkiye'nin en özgün, en şifalı Aroma Terapi Çarşısı ile Ören'in 4 gün boyunca yaşayan bir dağa ve kültürün sahnesi olacağını vurgulayan Akın, "Şimdiden herkese bol şifalı günler, sağlıklı günler ve hoş kokulu eğlenceli festival diliyorum. Emeğe geçen ekip arkadaşlarıma. ilçe belediye başkanlarımıza, basın mensuplarına teşekkür ediyorum." dedi.
- 2050'DE 5 TRİLYON DOLARLIK PAZAR DEĞERİ
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü/FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Ayşegül Selışık ise BAÇEM'in çok başarılı çalışmalar yaptığını belirterek, bitki çeşitliliğini giderek artırdığını kaydetti.
Balıkesir'in lavanta, adaçayı ve kekik gibi ön plana çıkan il olduğuna dikkati çeken Selışık, tıbbi ve aromatik bitkilerin öneminden bahsetti.
Kazdağları'ndan toplanan ürünlerin gelir getiren katma değeri olan ürünlere dönüştürülmesine ilişkin projeler yürüttüklerine dikkati çeken Selışık, biyoçeçitliliğin korunmasına yönelik çok önemli projelerinin sürdüğünü anlattı.
Tarım ve Orman Bakanlığıyla Afyonkarahisar'da tıbbi aromatik bitkilerin kozmetik amaçlı üretilmesine ilişkin bir çalışmalarının olduğunu aktaran Selışık, "Bu ürünler dünyada sadece sağlıkta kullanılmıyor, kozmetikte de kullanılıyor. Aslında aklınıza gelecek her sektör için endemik türler, tıbbi bitkiler önemli. Dünyada 12 binden fazla bitki türü var ve Türkiye'de 4 bin ülkeye özel endemik tür mevcut. Bu değelerin korunması gerekiyor. Dünya Bankası verilerine göre bitkisel ürünlerin küresel pazar değeri 2050'ye kadar 5 trilyon dolara ulaşacak. Bu da Türkiye'yi bu pazarın en önemli aktörlerinden yapacak" dedi.
Konuşmaların ardından protokol ve katılımcılar, stantları gezdi.
6'ıncı Uluslararası Balıkesir Aromaterapi Festivali kapsamında çeşitli oturumlar gerçekleştirilecek.
Ören Yürüyüş Yolunda 200'ün üzerinde katılımcının yer aldığı stantlar, 6 Temmuz'a kadar gezilebilecek.
Haber ve görüntü: Hakan Firik
Yorumlar
Kalan Karakter: