NİĞDE - CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’de hayvancılıkla uğraşan üreticilerle bir araya geldi, şap hastalığı nedeniyle bir aydır kapalı olan hayvan pazarları ve uygulanan hayvan hareketi yasağı nedeniyle üreticilerin yaşadığı mağduriyeti dinledi.
Besici İsmail Yaşar, hayvan hareketlerinin kısıtlanması nedeniyle mağdur olduklarına dikkati çekerek, "Ödemelerimiz var, alacağımız var, alamıyoruz. Şu anda sıkıntıdayız. İl dışına kesime hayvan gönderemiyoruz, bankaya borç faizleniyor." dedi.
Hayvan satamazlarsa sıkıntıların daha da artacağını vurgulayan Yaşar, şunları söyledi:
"Şu anda yasak. Ticaret yapamıyoruz, borçlarımızı ödeyemiyoruz. Pazar açılana kadar banka kredilerinin ertelenmesi lazım. Yem torbası olmuş 800-1000 lira. Meraya çıkaracak alan kalmadı. Çobanın maaşı var, yem borcu var, ödeyemiyoruz. Niğde’den Yozgat’a gönderemiyoruz ama Brezilya’dan, Uruguay’dan hayvan geliyor. Bizim sağlıklı hayvanımız dururken, ithal hayvana yol veriliyor. Bu adil değil."
Kesimlik hayvanların kontrollü sevkle il dışına gönderilmesine izin verilmesini isteyen üreticiler, veteriner kontrolünde sevk zincirinin oluşturulması gerektiğini dile getirdi.
Besici İrfan Şimşek ise "Hayvanım sağlıklı ama sevk izni yok. Hasta hayvana şartlı kesim uygulanıyor ama bu il dışına da açılmalı. Et verimi zaten düşük. Bu süreç uzadıkça zarar büyüyor" ifadesini kullandı.
CHP'li Gürer ise 1 Temmuz 2025 itibarıyla Türkiye genelinde şap hastalığı nedeniyle tüm hayvan pazarlarının kapatıldığını, iller arası hayvan sevkinin yasaklandığını hatırlatarak, "Şap hastalığı zoonotik bir hastalıktır, et ve süt veriminde kayba neden olur. Aşıyla önlenebilecek bir hastalık olmasına rağmen, Irak’tan sınır yoluyla ülkemize giren şap hastalığı yayılmış ve hayvan satışlarını büyük ölçüde etkilemiştir" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği yanıta göre 2024 yılında büyükbaşta 146 milyon doz, küçükbaşta 77 milyon doz aşı uygulandığını belirten Gürer, "2024’te 146 baş hayvan şap hastalığından, 2 bin 795 hayvan şarbondan, 71 hayvan bruselladan, bin 50 hayvan koyun-keçi çiçeğinden, 96 hayvan vebadan ve 326 hayvan mavi dil hastalığından dolayı öldü. Ayrıca bin 501 büyükbaş ve 347 küçükbaş hayvan şartlı kesime gönderildi" diye konuştu
Hayvanların şap hastalığına yakalanmasıyla ciddi kilo kayıpları yaşandığını belirten Besiciler, "500 kiloluk hayvan şap olunca 200-300 kiloya düşüyor. Tekrar etlenmesi 6-7 ay sürüyor. Adamın 100 baş hayvanı varsa şap girince 20 tanesi düşüyor. O hayvanın toparlanması başlı başına maliyet demek. Büyük zarar" ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: