Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İklim Kanunu ile ilgili iddialara, özellikle tarım ve hayvancılıkla ilgili olanlara yanıt verdi.
Bakanlığın sosyal medya hesabından, "İklim Kanunu Gerçekleri" başlığıyla "yanlış" ve "doğru"ların açıklandığı bir infografik paylaşıldı.
Yanlış ve doğru şeklinde açıklamaların yer aldığı paylaşımdaki bilgiler şöyle.
Yanlış: Karbon ayak iziyle insanların özgürlükleri kısıtlanacak.
Doğru: Karbon ayak izi ile insanların özgürlüklerinin kısıtlanması söz konusu bile değil. Karbon ayak izinin azaltılması, sadece üretim yapan organizasyonlar için öngörülmüştür. Bireylerle, mülkiyet, seyahat gibi anayasal haklarıyla en ufak bir ilgisi bulunmamaktadır.
Yanlış: Emisyon Ticareti Sistemi" adı altında vatandaşlardan karbon vergisi alınacak.
Doğru: Kanun teklifi karbon vergi sistemini getirmiyor. Emisyon ticaret sisteminin kurulmasını kapsıyor. 9. maddede de bireylerin değil sanayi kaynaklı sera gazı emisyonlarının düşürülmesine yönelik düzenlemeler yer alıyor. Dolayısıyla, Emisyon Ticaret Sistemi uygulamasının kapsamı sadece enerji yoğun üretim tesisleridir. Bireylerle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.
Yanlıy: Tarım yasaklanacak, meyve ağaçlarına el konulacak.
Doğru: Kanun metninde bu anlama gelecek herhangi bir yaklaşım dahi bulunmamaktadır. Aksine kanun, kuraklık ve afetlere karşı risk altındaki toprakları, tarımı, hayvancılığı ve doğal kaynakları, değişen iklim şartlarına karşı korumak, gıda ve su güvenliğini sağlamayı amaçlamaktadır.
Yanlış: Çiftçi istediği ürünü ekemeyecek, ekene cezalar verilecek.
Doğru: Kanunda tarım ve hayvancılığa ilişkin tek bir yaptırım maddesi dahi yoktur.
Yanlış: Hayvancılık yasaklanacak, yapay et yedirilecek, hayvan otlatmak yasaklanacak.
Doğru: Kanunda, bunu ima eden herhangi bir ifade yoktur. Aksine Kanun 5 ve 6. maddelerle ülkemiz topraklarını, tarımını, hayvancılığını ve doğal kaynaklarını değişen iklim şartlarına karşı korumayı, gıda ve su güvenliğini sağlamayı amaçlamaktadır.
Yanlış: Paris Anlaşması'nda küresel güçler tarım alanlarına el koyacak
Doğru: Paris Anlaşması, 2021 yılında TBMM'de uygun bulma kanunu ile iç hukukumuza aktarılmıştır. Hatta ülkemiz, Paris Anlaşması'nı kendi özel koşullarını ve kalkınma hedeflerini önceleyerek ve dikkate alarak imzalamıştır. Paris Anlaşması, 2021 yılından beri kanun hükmünde bir düzenlemedir. 2021 yılından bugüne kadar kısıtlayıcı herhangi bir uygulama olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır.
Yorumlar
Kalan Karakter: