CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, buğday alım fiyatlarının acilen açıklanmasını istedi.
Gürer, mayıs ayı sonunda Çukurova bölgesinde buğday ve arpa hasadının hızlanacağını belirterek, bu yıl yaşanan don olayları nedeniyle tahıl ürünlerinde de zarar meydana geldiğini anımsattı
Türkiye için buğdayın, hububat olarak en çok tüketilen ürün olduğunu vurgulayan Gürer, "Dünya buğday üretiminin yüzde 80’ini Çin, ABD, Hindistan, Rusya ve Ukrayna gibi ülkeler gerçekleştiriyor. Dünya genelinde 787 milyon ton buğday üretiliyor, bunun 212 milyon tonu ihraç ediliyor. Türkiye ise ithalatçı bir ülke konumunda buğdayda yapılması geren yerli üretimi desteklemektir." dedi.
Gürer, 2024 yılı buğday üretim verilerine dikkati çekerek, "Toprak Mahsulleri Ofisi, 2024 yılında 3,5 milyon ton buğday alacağını açıklamıştı ancak bu yıl hedefi 2,5 milyon tona düşürdü. Bu durum çiftçiyi tüccarın kucağına bırakmak anlamına geliyor. TMO, çiftçinin ürününü belirttiği kriterlerle alırken tüccar tarlaya gidip ürünü daha düşük bir fiyatla alıyor. Bu durum, çiftçinin maliyetlerini karşılayamamasına ve üretimin daralmasına yol açıyor" diye konuştu.
Buğday alım fiyatlarının çiftçinin maliyetlerini karşılayamadığını vurgulayan Gürer, "2023 ile 2024 yılları arasında buğday üretiminde yüzde 5,5 oranında azalma oldu ve bu 1 milyon 200 bin ton kayıp anlamına geliyor. 2025 yılı hasat dönemi yaklaştı. Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçiden alım fiyatlarını acilen açıklamalıdır. Çiftçi refahını sağlayacak bir alım fiyatı olmazsa üretim daralmaya devam edecek" ifadesini kullandı.
Buğday üretiminde artan maliyetlere dikkati çeken Gürer, şöyle devam etti:
"Adana’da kuru tarımda 1 kilo dane maliyeti 15 lira 66 kuruş, sulu tarımda ise 15 lira 7 kuruş olarak ortaya çıktı. Bunun içinde tarla kirası, ilk sürüm, ikileme, üçleme, tohum bedeli, gübre cinsine göre gübre fiyatlandırılması, taban üst gübre, gübreleme işçilik bedeli, ilaç bedeli, ilaçlama,hasat giderleri, diğer masraflarla birlikte vergi dahil olmak üzere toplam maliyet hesaplanmıştır. 15 lira 66 kuruş maliyet, dekar verimi 400 kilo olan yerlerde kuru tarımda ortaya çıkan maliyet fiyatıdır. Bu yıl yaşanan hava değişimleri nedeniyle 400 kilo verim, Çukurova’da çoğu yerde alınamayacak. Özellikle üretim 50 kiloya, 100 kiloya düşen yerler var. Bu durum göz önünde bulundurularak, kuru tarım alanında 1 kilo dane maliyetinin 15 lira 66 kuruş olduğu ve verimin 400 kilonun altına düştüğünde bu fiyatın daha da yükseleceği gerçeği ortaya çıkıyor."
Niğde’deki durumu da değerlendiren Gürer, "Niğde’de kuru tarımda 1 kilo dane maliyeti 18 lira 80 kuruş, sulu tarımda ise 17 lira 25 kuruş olarak hesaplandı. Çiftçilerimiz bu maliyetlerle üretim yapamazken alım fiyatı ne olacağı merakla bekliyorlar." dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: