CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Çamardı ilçesinde üreticilerle bir araya gelerek don felaketinin bölgeye verdiği zararı yerinde inceledi.
Çamardı Ziraat Odasını ziyaret eden Gürer, bölgenin misket elmasıyla tanındığını belirterek, "Bu bölgenin elması, tadıyla ve özelliğiyle tercih edilen bir ürün. Ancak bu yıl don, ürünü adeta yok etti." dedi.
Oda Başkanı Bilal Çınar da bölgede dondan bahçe ürünlerinin büyük zarar gördüğünü, elma, kayısı, kirazda dalda ürün olmadığı gibi dondan etkilenen ceviz ağaçlarının yeşermediğine dikkati çekti.
22 dönümlük elma bahçesi sahibi üretici Bilal Deveci, yaşadıkları durumu şu sözlerle aktardı:
"Bu sene don yüzünden dalında bir tane misket elması yok. Tamamını soğuk vurdu. Kayısılarımızı, cevizlerimizi tamamen yok etti. Bizim bahçede zarar tespiti yapılmadı. Şimdi tespit yapmaya geldiklerinde, bu gözlerin bu şekilde öldükleri görüldüğünde, bu yıl ürün artık yok. Seneye yine olmaz. Çiçek bu, bir yıl verir bir yıl vermez. Bakın şuradaki bu çiçekler, bir yıl verir bir yıl vermez. Bu seneki çiçekleri vurduğu için seneye de vermez. Bu sene de elma alamayacağız. Elma alamayız. Çamardı'da dondan etkilenen çiftçimiz aşağı yukarı 2000-2500 arası."
Gürer ise don hadisesinin çok geniş kesimi etkilediğini belirterek, şunları söyledi:
"Donun etkisi, süreç içinde tarım işçileri için de çiftçimiz için de buradaki esnafımız için de mağduriyet yaratacak. Çünkü bu yıl bakım yaparken, meyve olmadığı için daha az ilaç, daha az gübre kullanılacak. Bu durumda bayilerin stokları şişecek. Fiyat istikrarsızlığı oluşacak. Bu yıl meyve olmadığı için çiftçi bakım yapamıyor. İlacını, gübresini alamıyor. Bu, sadece çiftçiyi değil, bölgedeki tarım işçilerini de esnafı da etkiliyor. Ürün olmayınca işçi gelmiyor, esnaf ürün satamıyor. Bu sorun zincirleme bir etki yaratıyor."
Tarım ve Orman İl Müdürlüklerinin bazı bölgelerde tespit yaptığını ancak Çamardı’da bu çalışmaların yapılmadığını vurgulayan Gürer, "Çamardı'daki elma, kiraz ve ceviz bahçeleri don nedeniyle çok etkilenmiş. Buralarda bir an önce tespitler gerçekleştirilsin. Niğde'nin bazı bölgelerinde bu tespitler yapılmıştı. Bugün bunun burada yapılmadığını öğrenmiş olduk." dedi.
Ömer Fethi Gürer, ceviz ve armut ağaçlarının durumunun kritik olduğunu ifade ederek, şyle konuştu:
"Bulunduğumuz yer, Niğde'nin Demirkazık ve Aladağlar'ın da yer aldığı bir bölge. Halen dağda kar var. Donun misket elmasına verdiği büyük zararın çok sayıda fide ve çiçeği de kuruttuğu burada somut olarak görülüyor. Niğde'nin misket elması bu yıl olmayacak. Bunlar artık gelecek sene de ürün vermeyecek. Hem ürün kaybı, hem de bahçecilik yapanların bu yıl geçimlerini neyle yapacakları problem. Biz kanun teklifini verdik: Borçlar en az 3 yıl ertelensin, don nedeniyle etkilenen çiftçinin faizleri mutlaka silinsin. Yoksa burada da görüldüğü gibi, bu ağaçlarda ne ürün var ne de umut. Şu anda bölge bahçelerimizde tarımla uğraşanlar kaybetmiş durumdalar."
Yorumlar
Kalan Karakter: