CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 2025 yılının ilk ayında 246 ton süt tozu ithalatı yapıldığını belirterek, "Yurt dışından süt tozu ithal etmek yerine, yerli çiftçimize ve besicimize destek vererek süt üretimini artırmalıyız." ifadesini kullandı.
Gürer, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, çiftçilerin traktörlerinin haciz edilmemesi, çiftçi borçlarının iki yıl ötelenmesi ve faiz silinmesi için verdiği kanun tekliflerinin bir an önce TBMM'de görüşülmesini istedi.
Çukurova ve Doğu Akdeniz ile farklı bölgelerde yaşanan don olayınn, üretimi ve üreticiyi olumsuz etkilediğini vurgulayan Gürer, "Erkenci patates, erkenci şeftali, nektarin, erkenci karpuz, örtü altı çilek, marul, soğan ve salatalık gibi kışlık sebze ürünleri dondan zarar görmüştür. Narenciye ağaçlarında da kısmen zarar oluşmuş, limon, portakal ve mandalina etkilenmiştir. Ağaçların uyanmasıyla birlikte zarar daha net saptanabilecektir" dedi.
Don olayının özellikle erkenci ürünlerde büyük hasara yol açtığına dikkati çeken Gürer, "Erkenci patateste TARSİM’in 1 Mart’tan sonra sigorta yapması nedeniyle mevcut zarar, turfanda patates üreticilerini daha fazla etkilemiştir. Bu durum, patates fiyatlarına olumsuz yansıyacaktır. TARSİM’in özellikle don olaylarında yüksek teminat istemesi, çiftçilerin tamamının TARSİM’den faydalanmasının önünü kesmektedir" ifadelerini kullandı.
Küresel iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerine de değinen Gürer, “Küresel iklim değişikliği ile ani hava değişimlerinin tarımı tehdit etmesi giderek artacaktır. Çiftçiler, sap, saman ve lastik yakarak don ile mücadele etmeye çalışmaktadır. Ancak bilimsel olarak, oluşacak sorunlara karşı tarımda yeni düzenlemeler yapılmalı, önleyici tedbirler alınmalı ve verim kaybı yaşanmaması için gerekli adımlar atılmalıdır” diye konuştu.
Gürer, don olayından etkilenen çiftçilerin zararlarının karşılanması gerektiğini belirterek, çiftçiye destek verilmesi durumunda özellikle Çukurova bölgesinde donan ürünlerin yerine yeni ekim yapılmasının yolunun açılabileceğini söyledi.
- SÜT ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARI
Küçük aile tipi işletmelerde süt üretimi yapan çiftçilerin yaşadığı sorunlara da değinen Gürer, Ulusal Süt Konseyinin belirlediği süt fiyatının 17 lira 15 kuruş olduğunu ancak birçok bölgede küçük üreticilerin sütünü 14 lira ile 14 lira 65 kuruş aralığında satmak zorunda kaldığını belirtti.
Gürer, "Aracılar, 15 lira 40 kuruştan fatura kesiyor ancak üreticiye 14 liradan ödeme yapıyor. Bu durum, süt üreticilerini ciddi şekilde mağdur ediyor" dedi.
Türkiye’nin süt tozu ithalatına da dikkati çeken Gürer, şunları söyledi:
"2023 yılında 687 ton, 2024 yılında 927 ton süt tozu ithal ettik. 2025 yılının ilk ayında ise 246 ton süt tozu ithalatı yapıldı. Yurt dışından süt tozu ithal etmek yerine, yerli çiftçimize ve besicimize destek vererek süt üretimini artırmalıyız. Küçük aile tipi işletmeleri fiyatlarının yüksekliği nedeniyle süt yemi alamıyor. Süt verimi düştü ve ahırların boşaldı."
Gürer, süt üreticilerinin yaşadığı sorunların çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığının acil adımlar atması gerektiğini vurgulayarak, "Küçük aile tipi işletmelerin sütünü koruyabilecekleri soğutma tanklarına erişim sağlanmalı ve aracıların baskısı ortadan kaldırılmalıdır. Ayrıca, süt fiyatlarındaki artışın üreticiye yansıtılması için adil bir fiyatlandırma mekanizması oluşturulmalıdır" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: