CHP Niğde Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, her gelen Tarım ve Orman Bakanı'nın üç yılda ithalatın biteceğini tarih vererek açıkladığını belirterek, "İthalatı bitireceğiz derken yerli üretimi bitirdiler" ifadesini kullandı.
Gürer, et üretiminin azalmasının yanı sıra hayvancılık sektöründe giderek artan ithalat bağımlılığını eleştirerek, borçlarını ödeyemeyen üreticilerin hayvanlarından tarım makinelerine kadar tüm varlıklarının icra yoluyla satışa çıkarıldığını kaydetti.
Nisan ayında Tekirdağ Çerkezköy’de bir üreticinin borçları nedeniyle Malta melezi 33 anaç keçi ve 30 oğlağının, 277 bin 338 lira muhammen bedelle icra yoluyla satışa çıkarıldığını anımsatan Gürer, "Şimdi de benzer bir durum Eskişehir Beylikova’da yaşanıyor. Burada Holstein cinsi 10 dişi sığır, 800 bin lira muhammen bedelle satışa sunuldu. Borçlarını ödeyemeyen üreticiler, ellerindeki hayvanları kaybediyor. Bu, yalnızca bireysel bir iflas değil, ülkemizin hayvancılık kapasitesinin doğrudan küçülmesidir." dedi.
Gürer, yalnızca hayvanların değil, üretim için hayati öneme sahip tarım makinelerinin de icra yoluyla satışa çıkarıldığını belirterek, şunları söyledi:
"Nisan ayında Türkiye’nin dört bir yanında tarım makineleri ve ekipmanları icra yoluyla satışa sunuldu. Niğde’den sıyırıcı bıçak 3 bin liraya, Bursa’dan ekim mibzeri 110 bin liraya, Denizli’den balya makinesi 3 milyon 700 bin liraya satılık ilanlarıyla karşı karşıyayız. Mayıs ayında ise İzmir Foça’dan bir grup tarım makinesi, Manisa’dan zeytin yıkama makineleri ve Denizli’den balya makineleri icra süreçlerine dahil edildi. Üreticilerin bu araçlardan mahrum kalması, üretim zincirini daha da zayıflatacaktır."
CHP'li Gürer, tarım ve hayvancılığın temel altyapısını oluşturan besi damlarının dahi icra yoluyla satışa çıkarıldığını vurguladı.
Tarım ve hayvancılıkta sürdürülebilirliğin sağlanması için öncelikli olarak yapılması gerekenleri dile getiren Gürer, "Bu kriz, yalnızca üreticilerin değil, ülkemizin gıda güvenliği açısından da dikkate alınması gereken bir durumdur.Tarım ve hayvancılık sektörü için somut çözümcü adımlar atılmalı, üreticilerin borçları ertelenmeli ve üretim süreçleri desteklenmelidir. Aksi takdirde, et üretimi azalacak, ithalat bağımlılığı artacak ve ülkemizin tarımsal kalkınması zarar görecektir” dedi.
Her gelen Tarım ve Orman Bakanı'nın üç yılda ithalatın biteceğini tarih vererek açıkladığını ifade eden Gürer, şöyle konuştu
"Ancak gerçekler ortada; ithalat artıyor, yerli besicimiz ise birer birer borçları nedeniyle hayvanını satıyor ve hayvancılıktan uzaklaşıyor. Bu tutarsız politikaların bedelini besici, üreticiler ödüyor. Yerli üreticiyi korumak için yeterli somut adım atılmazken, ithalat kapıları ardına kadar açıldı. Sonuç? Üreticimiz borç batağına sürükleniyor, hayvanları icra yoluyla satılıyor, işletmeler kapanıyor. Ülkenin hayvancılık potansiyelini yok ediyorlar. İthalata harcanan milyarlarca lira, bizim besicimizin eline geçseydi bugün bu tabloyla karşılaşmazdık. Yerli üretimi desteklemek yerine ithalata bağımlı bir yapı kurdular. Yerli üretimi bitirdiler, ithalatı artırdılar. İthalatı bitireceğiz derken yerli üretimi bitirdiler."
Yorumlar
Kalan Karakter: