Bursa'nın Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç, cennet hurması üreticilerinin hem zirai don hasarı hem de ürünün zarar kapsamından çıkarılması nedeniyle 2 kez mağdur olduğunu söyledi.
Kılıç, Kestel'in hem Bursa'nın hem de Türkiye'nin önemli meyve üretim merkezlerinden olduğunu kaydetti.
Deveci ve santa maria armudu, şeftali ve nektarinde önemli bir potansiyele sahip olduklarına dikkati çeken Kılıç, cenneti hurması ve siyah incir üretiminde de önemli konumda bulunduklarını anlattı.
Geçen yıl sadece Kestel'de yaklaşık 600 dönümde 1800 to cennet hurması üretildiğini beirten Kılıç, şöyle konuştu:
"Nisandaki don yüzünden bu yıl ürünümüz hiç yok. 1800 tondan direk sfıra düştük. Geçen yıl kilosunu çiftçi 25 liradan vermişti. Bu yıl ortalama 30 lira deseniz, 50-60 milyon lira çiftçinin doğrudan zararı var. Buradan büyük bir darbe yedi çiftçimiz. En acısı da şu; çiftçi hem zarar gördü siyah incir ve cennet hurmasında hem de bu ürünler zarar kapsamından çıkarıldı. Neden çıkarılır bu ürünler zarar kapsamından? Sorduk az üretiliyor dediler. 15-20 dönüm cennet hurmasıyla gelirini sadece bu üründen sağlayan çiftçi ne yapacak? Ayrıca Kestel'de 1800 ton az bir üretim değil"
Kılıç, çiftçinin karşılaştığı zararı nasıl telafi edeceğini düşündüğünü dile getirerek, "Aradaki farkı nasıl kapatacaklar. Seneye de etkisi görülecek zirai donun çünkü dallarına, sürgünlerine zarar verdi. Havalar normal gitmiyor soğuk ve sıcaklarla strese giriyor artık ağaçlar. Cennet hurmaı ve siyah incirin de zarar kapsamına alınması, mağdur olan çiftçinin desteklenmesi gerekiyor" dedi.
Kestel'in Dudaklı Mahallesi çiftçilerinden İsmail Esen, cennet hurmasında yüzde 100'e varan zararlarının bulunduğunu belirterek, "Sürgünler, çiçekler, tomurcukları soğuktan yandı. Seneye de ürün alamayacağız. Bahçelerimizde bir tane bile ürün alamayacağız." diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: