Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneğinin (TÜSEDAD) maliyet hesabına göre, şubatta 1 litre çiğ süt maliyetinde ocak ayına oranla 58 kuruşluk ve aralık ayına oranla ise 1,48 liralık artış oldu.
Bu hesapla çiğ süt maliyeti ocak ayına göre yüzde 2,83 ve arlık ayına göre ise yüzde 7,55 yükseldi.
TÜSEDAD'dan yapılan açıklamada, piyasada oluşan gerçek üretim girdi fiyatlarını dikkate alarak şubat ayının 1 litre çiğ süt üretim maliyetinin hesaplandığı belirtildi.
Derneğin maliyet komisyonunun, 100 baş sağmal kapasitesine sahip bir işletmeyi baz alıp,
günde 28 litre üzerinden hesapladığı maliyeti artık 30 litre üzerinden hesapladığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Maliyet programımız farklı sürü büyüklükleri ve süt verimleri için de hesaplama yapılacak şekilde hazırlandığından, her sürü büyüklüğü ve farklı verim düzeyleri için de hesaplama yapılabilmektedir. Aynı şekilde, çalışan personel sayısı ve hizmet alımları da sürü büyüklüğüne göre belirlenmektedir. Buna göre, güncel yem ve diğer tüm giderlerin ve gelirlerin dikkate alındığı hesaplama metodumuza göre şubat ayı 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyeti 21,08 lira olarak hesaplanmıştır. 1 litre çiğ sütün soğutma bedeli 1,50 lira olarak kabul edildiğinde USK süt maliyeti eşdeğeri ise (sıcak süt) 19,58 liradır. Bir önceki aya göre, kuru yonca otunda ortalama yüzde 12 , dane arpada ise ortalama yüzde 11 fiyat artışına karşın gebe düve satış fiyatında ve kesim fiyatında oluşan artışlar rasyon maliyetindeki artışı biraz düşürmüş ve ocak ayına göre 1 litre çiğ süt maliyetinde 58 kuruşluk artışa neden olmuştur."
Açıklamada, sektörü dengede tutacak ve hem et hem de çiğ süt üretim arzının devamlılığını sağlayacak çiğ süt tavsiye fiyatının, dernek tarafından her ay hesaplanan maliyet üzerine konacak ortalama yüzde 20 kar ile soğuk süt için, 25,2 lira ve sıcak süt tavsiye fiyatının (USK'nin açıkladığı) ise 23,4 lira olarak açıklanması önerildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: