ANKARA-EDİRNE - CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer ve Edirne Milletvekili Ediz Ün, Ulusal Süt Konseyinin açıkladığı çiğ süt tavsiye fiyatına tepki gösterdi.
Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, açıklanan fiyat sonrası raftaki süt ve süt ürünlerinin birkaç gün içinde zamlanacağına dikkati çekerek, "Stoktaki ürün değer bulacak ama çiğ süt üreticisi 1 Ağustos’ta bundan fayda sağlayacak. O da şüpheli" dedi.
Gürer, halihazırda çiğ sütün bazı bölgelerde 13-14 liradan toplandığını vurgulayarak, "Aracılar bu fiyatın üstüne çıkmıyor. Küçük aile tipi işletmeler ayakta kalamıyor. Şimdi 18 lira 35 kuruş tavsiye fiyatı açıklandı ama bu bir taban fiyat değil. Dolayısıyla yine bunun altında fiyatlarla alım yapılabilecek" diye konuştu.
Ulusal Süt Konseyinin yüzde 7 oranında fiyat artışı yaptığını belirten Gürer, "Bu artışın gerekçesi ne? Maliyetler mi, enflasyon mu, üreticinin gelir-gider dengesi mi? Bu soruların cevabı verilmedi. Görünen o ki yalnızca sanayicilerin talebi doğrultusunda bir artış yapılmış” ifadesini kullandı.
Saha verilerini paylaşan Gürer, farklı bölgelerde 25 liraya kadar çıkan fiyat taleplerine rağmen ortalama 23 liralık bir fiyat beklendiğini ancak bunun da karşılanmadığını aktardı.
Sanayicilerin aynı zamanda yem satıcısı olduğunu, yem fiyatlarının ise sürekli arttığını belirten Gürer, "50 kiloluk süt yemi 750 lirayı geçti. Yonca, arpa ve mısırdaki fiyat değişimi yem fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Çiftçilik yapmayan küçük aile işletmeleri bu yem fiyatlarıyla hayvancılığı sürdüremiyor" dedi.
- EDİRNE MİLLETVEKİLİ EDİZ ÜN
Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, yalnızca yüzde 7 oranında yapılan artışın, üreticinin yaşadığı maliyet baskısını hafifletmekten uzak olduğunu belirterek, hem kararın içeriğini hem de açıklanma zamanını eleştirdi.
"Çiftçiye bile isteye zarar ettiriliyor" diyen Ün, Tarım ve Orman Bakanlığının üretici lehine değil, krizi derinleştiren politikalar izlediğini savundu.
Normalde haziran ayında toplanıp 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girmesi gereken fiyat kararının, temmuz ortasında alınarak 1 Ağustos’tan itibaren uygulanacağının duyurulmasını eleştiren Ün, şunları kaydetti:
"Çiftçinin bir aylık gelirine tefeciler gibi el koydular. Madem toplanacaktınız, neden 21 gün önce toplanmadınız? Bu gecikme bilinçli bir tercih. Aynı uygulamayı yılbaşından önce yaptılar. O zaman da fiyatı geç açıklayarak çiftçiyi yine zarara uğrattılar. Yeni açıklanan 18 lira 35 kuruşluk çiğ süt alım fiyatı, üreticiye nefes aldırmak bir yana, mevcut maliyetleri dahi karşılamaktan uzak."
Yem-süt paritesine dikkati çeken Ün, "Ocak ayında 1,27 olan parite haziranda 1,16’ya geriledi. Tarım Bakanlığının hedefi olan 1,3 paritesinden giderek uzaklaşıyoruz. Bugün açıklanması gereken en düşük fiyat 21,5 liraydı. Sektör
temsilcilerinin 21 liralık talebi gayet haklıydı." dedi.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen’in bir televizyon programında kullandığı "Üretici 21 lira isteyebilir ama bu fiyat uygulanmadıktan sonra bir anlamı yok" sözlerine de yanıt veren Ün, "Beyefendiye sormak lazım: Göreviniz nedir Üreticinin hakkını savunmayacaksanız neden o koltukta oturuyorsunuz?" ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: