Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, 11 bin 350 kilometrekare yüzey alanına sahip Marmara Denizi'nin 30 metre derinliklerine kadar neredeyse müsilajsız hiçbir yer kalmadığını bildirdi.
Sarı, yaptığı açıklamada, 12 Ocak 2025 itibarıyla Erdek Körfezi, Gemlik Körfezi, İzmit Körfezi ve Prens Adaları çevresinde yapılan dalışlarda 3,5 metreden itibaren başlayan müsilajın 25 metreye kadar devam ettiğini belirtti.
Gemlik Körfezi'nde sınırlı bir alanda müsilajın yüzeyde örtü oluşturacak şekilde biriktiği ve yayıldığının tespit edildiğini vurgulayan Sarı, şunları kaydetti:
"11 bin 350 kilometrekare yüzey alanına sahip Marmara Denizi'nin 30 metre derinliklerine kadar neredeyse müsilajsız hiçbir yer kalmadı. Su sıcaklığı yüzeyde 11 C iken dipte 42,5 m derinlikte 17 C olarak ölçüldü. Uzun yıllar ortalamasına göre hem yüzeyde hem dipte su sıcaklıkları ortalama 2,5 C kadar daha yüksek. Müsilajın en yoğun olduğu bölge 8-20 metre arası. Denetimlerin başlamış olması memnuniyet verici. Ancak evsel ve endüstriyel atıkların durduğu veya azaldığı ne yazık ki söylenemez. Denetimlerin artması, çalışmayan atık arıtma tesislerinin çalışır hale gelmesi ve zehir kanalına dönüşen akarsuların tekrar tertemiz akmasının sağlanması şart. Büyük balıkçılar Marmara'dan Karadeniz ve Ege'ye geçse de küçük balıkçılar müsilajla boğuşmaya devam ediyor. İlerleyen günlerde zararları katlanacak. Şimdiden küçük ölçekli balıkçılar için sürdürülebilir bir destek mekanizması oluşturmak gerekiyor."
Havuzu olmayan turizm tesislerini zor bir bahar ve yaz beklediğine dikkati çeken Sarı, "Şimdiden Marmara Denizi çevresindeki yerel turizme hizmet sunan otel, pansiyon, lokanta ve eğlence mekanlarına yönelik zarar azaltıcı önlemleri almak gerek."
Sarı, sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülerin Erdek Dalış Kulübü'nden Osman Benli'den geldiğini belirterek, kendisine teşekkür etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: