Muğla Büyükşehir Belediyesi kuruluşu Muğla Planlama Ajansının (MUPA) "Bölgesel Çiftçi Raporu" tanıtım toplantısı Cengiz Bektaş Kent Belleği'nde yapıldı.
Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkan Ahmet Aras'ın yanı sıra CHP Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, tarımsal üretim kooperatiflerinin yöneticileri ve çiftçiler katıldı.
Ahmet Aras, toplantıda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tarım sektörünün 2024 yılında 4,5 milyondan fazla kişiye istihdam sağladığını ancak artan maliyetler, iklim
değişikliği ve kırsal göç gibi unsurlar nedeniyle tarımın sürdürülebilirliğinin giderek daha büyük bir risk altına girdiğini belirtti.
Pandemi ve küresel krizlerin, tarımsal üretimi her ülkenin en kritik güvencesi haline getirdiğine dikkati çeken Aras, "Ancak bu büyük resimde Muğla sadece bir turizm destinasyonu değil, aynı zamanda bir tarım kentidir. Yağlık zeytin üretiminde Türkiye’de ilk
üçte, nar üretiminde ilk iki sırada yer alıyor. Türkiye'deki çam balı üretiminin yüzde 80’ini karşılıyoruz. 'Dünya Kenti Muğla' vizyonunu inşa ederken, sürdürülebilir tarım uygulamalarını hayata geçirmeden bu hedefe ulaşamayacağımızı çok iyi biliyoruz." dedi.
Aras, tarım sektörünün en büyük sorunlarından birinin işgücü eksikliği olduğunu ve gençlerin çiftçilik mesleğinden giderek uzaklaştığını belirterek, "Türkiye, tarım alanında bir zamanlar kendi kendine yeten bir ülkeydi. Ancak veriler gösteriyor ki bu alanda ciddi bir gerileme yaşıyoruz. Tarımda iş gücünün azalması, sektörün geleceği için en büyük tehditlerden biri. MUPA ile birlikte bilimsel veriler ışığında, akademinin yönlendirmesiyle gerçekçi ve sürdürülebilir projeler üretmeye devam edeceğiz." diye konuştu.
- ÇİFTÇİLER EN AZ YÜZDE 40 KAZANMALI
Erhan Adem ise konuşmasında, tarımsal üretimin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, çiftçilerin gelir-gider dengesinin korunması ve hak ettikleri ekonomik değeri kazanmaları
gerektiğini söyledi.
Çiftçilerin ürettiği üründen en az yüzde 40 oranında gelir elde etmesi gerektiğini belirten Adem, "Ancak şu anki ekonomik tabloda bu dengenin kurulamadığını görüyoruz. Tarım ancak sürdürülebilir projelerle iyileştirilebilir. Ne yazık ki çiftçilerimizin desteklenmesi gereken birçok alanda, Tarım ve Orman Bakanlığının yapması gereken görevleri belediyelerimiz üstlenmek zorunda kalıyor. Bu noktada yerel yönetimlerin gösterdiği duyarlılık son derece kıymetlidir." ifadesini kullandı.
Araştırma sonuçlarını paylaşan Muğla Planlama Ajansı Başkanı Tansu Özcan, çiftçilerin giderek artan ekonomik sıkıntılar ve iş gücü sorunları nedeniyle mesleğe olan ilgilerinin azaldığını ve çocuklarının çiftçi olmasını istemediklerini vurguladı.
Gonca Köksal ise Büyükşehir'in çatısı altında kurulan MUPA'nın en doğru yol haritalarını çıkarmaya devam ettiğini belirterek, "Tarım ve üretim alanında atılan adımları gelecek projeksiyonlarını paylaşmak için bir araya geldik." dedi.
MUPA'nın araştırma raporuna göre, çiftçilerin yüzde 68,8’i gelirinin giderlerini karşılamadığını ifade etti.
Üreticilerin 67,3’ü tarlada çalışacak işçi bulamadığını belirtirken, çiftçilerin yüzde 74,5’i çocuklarının çiftçi olmasını istemediğini söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: