Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticilerin Tarsim ile ilgili şikayetlerinin bulunduğunu belirterek, "Üreticilerimiz, Tarsim’in zararları tazmin ederken adil olmasını istiyorlar, TARSİM’in hakkaniyetli davranmasını istiyorlar" ifadesini kullandı.
Bayraktar, zirai don afetinin yaşandığı Kahramanmaraş’tai incelemelerine ilişkin yaptığı açıklamada, Dulkadiroğlu ve Çağlayancerit ilçelerinde ceviz ve Antep fıstığı bahçelerini gördüğünü belirterek, "Tarihimizin en büyük afetlerinden birini yaşıyoruz" dedi.
Sadece Kahramanmaraş'ta değil Hatay, Adana, Mersin ve Gaziantep'te de bazı ürünlerde ciddi zarar olduğuna dikkati çeken Bayraktar, üreticilerin devletten bir takım beklentilerinin olduğunu söyledi.
Maliyetler üzerinden çiftçilere bir destek sağlanacağını vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu:
"Bunu olumlu karşılıyoruz ama bunun dışında üreticimiz bu sene para kazanamayacak, bahçelerimizde dallarımız yanmış durumda ve bazı bahçelerimizde ağaç gövdelerinin zarar gördüğünü görüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki yılda bazı bahçelerimizde meyve tutumu olmayacak bu net görünüyor. Yani önümüzdeki yılların üretimini de olumsuz şekilde etkileyebilir bu don felaketi. Dolayısıyla bütün bunları değerlendirerek bu afetin kapsamını boyutunu değerlendirerek üreticilerimize yardımcı olmak lazım."
- ÇİFTÇİLERİN BORÇLA İLGİLİ TALEPLERİ DİNLENMELİ
Üreticilerin borçlarının yapılandırılma talebine karşılık verilmesi gerekteğini dile getiren Bayraktar, "Üreticilerimiz özellikle kamu bankalarına olan borçlarının, Tarım Kredi
Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak yapılandırılmasını istiyor. Üreticilerimiz bunu isterken 'biz üretimden kopmak istemiyoruz, biz bahçemizde kalmak istiyoruz, bahçelerimizi imar etmek istiyoruz, zarar gören bu bahçelerimize bakım yapabilmemiz için bize nefes aldırın. Borçlarımızı yapılandırın, vereceğiniz yardımlarınızı da en kısa süre içinde
bize intikal ettirin' diyorlar burada haklılar." ifadesini kullandı.
- TARSİM ŞİKAYETLERİ
Bugün TARSİM'in ülke tarım alanlarının sadece beşte birinde faaliyet gösterdiğina dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:
"Üreticilerimizin yaklaşık üçte 1’i TARSİM kapsamında, TARSİM sigorta kapsamında, bunu genişletmemiz lazım. Tabi burada üreticilerimize düşen görevlerde var ama TARSİM’e
de düşen görevler var. TARSİM’in de üretici şikayetlerini dikkate alarak, bu şikayetlerini bertaraf ederek üreticinin gönlünü kazanması lazım. Üreticileriz, özellikle TARSİM’in zararları tazmin ederken adil olmasını istiyorlar, TARSİM’in hakkaniyetli davranmasını istiyorlar, TARSİM’in kendilerini korumasını istiyorlar, bu taleplerinde de tabi gayet haklılar."
Zarar tespitlerini doğru yapması durumunda Tarsim'in üreticiye güven vereceğini aktaran Bayraktar, "Üreticimiz şuna inanırsa, ben Tarsim’e prim ödüyorum ama zarar gördüğüm
zaman hakkaniyetli bir şekilde tespit yapılarak zararlarım son kuruşuna kadar ödenecektir. Bu kanaat hasıl olursa Tarsim’i daha genişletmek mümkün olur, işte bu manada Tarsim ile görüşmelerimiz devam ediyor. Tabi belli bir devlet desteği var buna rağmen primlerin halen yüksekliğinden çiftçilerimiz şikayet ediyor, bu primler de bir miktar daha iyileşme bir miktar daha destek bekliyoruz." diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: