Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ağacın gölgesinin ağacın odunundan çok daha kıymetli olduğunu belirterek, "Hatta ölçülemeyecek kadar kıymetli." dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen Tarım Orman Şurası programı kapsamında "İklim Değişikliği Sürecinde Ormanlar" atölye çalışması gerçekleştirildi.
Yumaklı, bakanlığın konferans salonunda gerçekleştirilen atölye çalışmasında, Türkiye'nin yüzde 30’unun ormanlarla kaplı olduğunu söyledi.
Sanayi devriminden bu yana sanayileşme ve teknolojinin insanların hayatını kolaylaştırmaya devam ettiğini ancak bunun çevre kirliliğine sebep olma gibi sonuçlarının da son dönemde ciddi bir şekilde görülmeye başladığını vurgulayan Yumaklı, şöyle konuştu:
"Sera gazı salınımından tutalım da bulunduğumuz ekosistemin çok hunharca kullanımıyla birlikte çevresel etkilerinin biz insanların ve ekosistemdeki bu dünyayı paylaştığımız diğer canlıların hayatında çok negatif etkilerinin olduğunu da görmeye başladık. Tabii biz bütün bunların hepsini iklim değişikliği başlığı altında çok farklı konularla inceliyoruz, irdeliyoruz. Dünyanın 21’nci yüz yılın sonuna kadar 4,5 derece daha ısınacağını düşünürsek gelecek olan sorunların katlanarak bizleri etkileyeceğini de elbette unutmamak gerekir."
- İKLİK DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEDE EN ÖNEMLİ SİLAHLARDAN BİRİ ORMANLAR
Ormanların varlığını gururlanarak anlatırken diğer taraftan da orman yangınlarına da ayrı bir parantez açmak gerektiğini belirten Yumaklı, "İklim değişikliğiyle birlikte sadece orman alanında değil, tarımsal üretimin diğer alanlarında da zararlıların çok ciddi bir biçimde arttığını şekil değiştirdiğini uyum sağladığını da görmüş oluyoruz. Bu yüzden tarım sektörünün bütününü kapsayacak bir sürdürülebilirlik perspektifiyle birlikte aynı zamanda ormanlarımızın da sürdürülebilir bir şekilde gelişimi bizler için son derece önemli. Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede en önemli silahlarımızdan birinin ormanlarımız olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Ormanların karbon yutak alanları olması havadaki karbon miktarının azaltılması için bize önemli avantajlar sağlıyor. Bu aynı zamanda küresel ısınmayla da mücadelede en önemli faktör" dedi.
Son 22 yılda hükümetleri döneminde yeşil vatanın geliştirilmesi için çok önemli işler yapıldığını anlatan Yumaklı, şöyle devam etti:
"Bazen hani hep diyoruz ya tekrar etmek gerekir. Yeşil vatanımıza bugün ki real rakamlarla ayrılan kaynak 200 milyar liranın üzerinde. Bu zaman diliminde yaklaşık olarak söylüyorum bu rakamı. 8 milyara yakın 7,5 milyar adet tohum ve fidan toprakta buluşturuldu. Bu sayede bugün 24,3 milyon hektarla dünyada orman varlığına önemli orman varlığına sahip ve bunu da geliştiren bir ülke olarak yer almış olduk. Yine kırsal kalkınmanın en önemli ayaklarından birisi de orman ve ormancılık sektörü. 57 projemiz var. Bu kapsamda yine son 22 yılda 285 bin aileye 34 milyar liraya yakın hibe ve destek sağlanmış oldu. Ormanlardan sadece odun elde edilmiyor. Odun dışı orman ürünlerinin de ekonomimize çok önemli katkısı var. 2002 yılında 31 bin ton idi. Bugün 39 kat artışta 1,2 milyon tona yakın orman dışı ürün elde etmiş durumdayız. 2024 yılındaki orman ürünleri sektörümüzün 1,4 milyar dolar civarında ülkemiz ekonomisine katkısı söz konusu. Yine ülkemizin dünya liginde ikinci sırada olduğu ve birinci sırayı zorladığı bal üretimi konusunda da ormanlarımızın çok önemli bir yeri var. Gelir getirici ağaçlandırmalar yine bu bağlamda sayabileceğimiz başlıklar. Ancak bütün bu pozitif hususların iklim değişikliğiyle birlikte negatife dönmemesi için şu hatırlatmayı yapalım. Artık ağacın gölgesi ağacın odunundan çok çok daha kıymetli hatta ölçülemeyecek kadar kıymetli. Bundan dolayıdır ki yaklaşık iki bin orman parkı yine vatandaşlarımızın kullanımına açılmış durumda."
Orman yangınlarıyla mücadelenin yadsınamaz bir gerçek olduğunu ifade eden Yumaklı, "Bu konuda ülkemizin diğer ülkelerle kıyaslamasını elbette rakamlarla yapmak mümkün. Sizler de bunu çok net bir şekilde görüyorsunuz. Şunu hep söyledik. Orman yangınlarının yüzde 85’i insan kaynaklı. Çok farklı sebepleri var. Ancak önlenebilir insan davranışlarıyla birebir ilintili. Bunun için orman yangınlarıyla mücadele konusunda sizin kabiliyetinizin ve kapasitenizin son derece gelişmiş olması gerekir." dedi.
Yumaklı, 2002 yılında 73 ton olan Türkiye'nin su atma kapasitesinin bugün 27 uçak ve 105 helikopterle yaklaşık 450 tona geldiğini dile getirerek, "Arazöz sayısı yine üç kat artışta 1766'ya çıktı. İş makinesi altı kat artışta 831'e yükseldi. Yine 2742 ilk müdahale aracı 12 bizim 2 tanede rezervle birlikte 14 insansız hava aracıyla birlikte Avrupa'da ilk dünyada da ikinci bu konuda insansız hava aracı teknolojisini kullanan ülkeyiz. Yine 184’ü akıllı olmak üzere 776 kuleden yedi gün yirmi dört saat ormanlarımızı gözlüyoruz" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: