CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarımsal sulamada kullanılan elektrik tarifelerindeki beş yıllık artışa dikkati çekerek, 2020 yılında bu yana geçen süreçte elektrik tarifelerine 22 kez zam yapıldığını ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektrik bedelinin 5 kat arttığını söyledi.
Gürer, "Zirai don, dolu, kuraklık ve de akaryakıta gelen zamlar derken elektrik faturalarındaki artış da üreticiyi ve çiftçiyi çarptı" ifadesini kullandı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2020 ve 2025 yıllarına ait tarımsal sulama elektrik tarifelerini karşılaştıran Gürer, son beş yılda tarımsal elektrik bedellerinin neredeyse 5 katına çıktığını vurguladı.
2020 yılında alçak gerilimden tek terimli tarifeyle sulama yapan çiftçinin 1 kilovatsaat (kWh) elektrik için 66 kuruş öderken, 2025 yılı tarifesine göre aynı çiftçinin 3 lira 49 kuruş ödemek zorunda kaldığını belirten Gürer, "Bu tutara KDV ve diğer yansıtılan ücretlerde dahil edilmemiştir. Orta gerilim kullanan üreticiler için de gece tarifesi 35 kuruştan 2 lira 3 kuruşa yükseldi" dedi.
Tarife artışlarının yalnızca enerji bedeliyle sınırlı olmadığını vurgulayan Gürer, dağıtım bedellerinde yaşanan artışlara da dikkati çekerek, "2020’de alçak gerilim kullanıcılarının ödediği dağıtım bedeli 18 kuruştu. 2025’te bu rakam 1 lira 54 kuruşa çıktı. Yani dağıtım bedelindeki artış bazı kademelerde 8 katı buldu. Bu çiftçiye yük, sofraya zam demektir" diye konuştu.
Elektrik fiyatlarındaki artışın tarım maliyetlerine doğrudan yansıdığını belirten Gürer, şöyle devam etti.
"Tarımda kullanılan elektrikten KDV kaldırılması için hazırladığım kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundum. Ayrıca dağıtım bedeli düşürülmeli ve sulama sezonlarında özel destek tarifeleri uygulanmalıdır. Elektrik fiyatları bu hızla artmaya devam ederse, çiftçinin üretim maliyetleri hızla artacak, bu durumda raftaki ürün fiyatlarına yansıyacak. Tarladaki kriz sofrayı etkiler."
Bölgelerde sulama suyunun kooperatif, birlik ve kurumlar tarafından temin ve dağıtımının yapıldığını belirten Gürer, 2023 yılında Tarımsal sulama amaçlı kullanılan elektriğe yüzde 50 sübvansiyon sağlandığını hatırlattı. Gürer, bu yıl yaşanan zirai don ve kuraklık nedeni ile kapsamı genişletilerek sübvansiyon uygulanması gerektiğini söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: