Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, Türkiye'de genellikle gezginci arıcılık yapıldığını belirterek, bir gezginci arıcının 20 kilometre yol katettiğini ve bu yüzden mazot desteği verilmesi gerektiğini kaydetti.
Şahin, 20 Mayıs Dünya Arı Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Orta Anadolu, Marmara ve Ege taraflarında zirai don kaynaklı kısmen arı ölümleri olduğunu söyledi.
Arı ölümlerini tamamen zirai don hadisesine bağlamanın doğru olmayacağına dikkati çeken Şahin, "Zirai don, bal üretimimizi ciddi sekteye uğratacaktır. Çünkü zirai don olunca çiçeklerin önemli bölümü dondu. Dolayısıyla arının gelişmesini önledi. Kıştan çıkan arı yavru yaparak bahara güçlü popülasyonla girmek ister. Arılarımız kıştan çıktığı haliyle bahara giriş yaptı" dedi.
Tozlayıcıların önemi, karşı karşıya kaldıkları tehditler ve kalkınmaya katkıları konusunda farkındalık yaratmak adına 20 Mayıs'ın Dünya Arı Günü olarak kutlandığını aımsatan Şahin, şöyle konuştu:
"Arıların özellikle pestisit kaynaklı yok oluşları, ölümleri nedeniyle bir duruş sergilenmeye başlandı. Birleşmiş Milletler de bu konuya büyük önem veriyor. Herhangi bir yok oluş, var oluştan ziyade arının korunması, yaşatılması önemli. Ayçiçeği alanlarında ve meyve bahçelerinde pestisit kaynaklı ciddi arı ölümleri oluyor. Pestisitlere dayanan arı ölümleri önemli boyutta. Çiftçi, 'bahçeme, çiçeğe ilacımı atayım, hastalıktan kurtarayım ne olursa olsun' diye düşünüyor. Ancak şu unutuluyor, ey tarımcı çiftçi arkadaşlarım eğer senin bahçenin yanında arı olmazsa tohum bağlaması ve verimi yüzde 45 düşecektir. Çiftçi maalesef bu bilinci tanımıyor."
- BİR GEZGİNCİ ARICI 20 BİN KİLOMETRE YOL YAPIYOR
Tarımsal üretimde arının önemine işaret eden Şahin, Tarım ve Orman Bakanlığının da bu konuda aynı fikirde olduğunu ancak korumada yeteri başarıya ulaşılamadığını söyledi.
Arıcılığın bütün dünyada yerel yapıldığını ancak Türkiye'de gezginci arıcılığın yaygın olduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:
"Bir gezginci arıcı, Muğla'dan Antalya'dan yola çıkıyor, Trakya'yı geziyor. Afyonkarahisar'dan, Eskişehir'den çıkan Sivas'ı doğuyu geziyor. Gezginci arıcılarımız 20 bin kilometreye varan yol yapıyor. Arıya ihiyaç var mı tarım için evet var. ABD'de meyve bahçelerinde verimi artırmak için arı kiralanıyor. Tarıma verilen desteklerin yüzde 50'si arıcılara sağlanmıyor. 20 bin kilometre yol kateden arıcıya mazot desteği verilmelidir. Tarıma gübre desteği veriliyor, arıcıya neden yem desteği verilmiyor? Kışın ne yiyecek bu arılar."
Türkiye'de tarımı var edecekseniz tarımla arıcılığın farklı tutulamayacağına dikkati çeken Şahin, "İkisi de desteklenmelidir. Tarım ve Orman İl Müdürlüklerimizde arıcıların kayıtları var. Nereden nereye gittiğine bakıldığında en az giden arıcı 10 bin kilometre gidiyor. Arılar ülkeyi gezdikçe, tarım alanlarına, meyve üretimine ve ekosisteme çok ciddi katkılar sunuyor. Bu yüzden tarımsal üretim ve gıda güvenliği için arıcıların desteklenmesi lazım" diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: