Manisa Büyükşehir Belediyesi, mart ve nisan aylarında meydana gelen don olaylarından zarar gören üreticilere destek sağlayacak.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, yaptığı açıklamada, zorlu hava koşulları nedeniyle mağduriyet yaşayan üreticilerin her zaman yanında olduklarını vurguladı.
Tarlasına, bahçesine emek veren çiftçilerin don gibi doğal afetler nedeniyle zarar gördüğünü aktaran Zeyrek, şunları kaydetti:
"Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak üreticimizin bu zorlu süreci en az zararla atlatabilmesi için sıvı yaprak ve toprak gübresi desteği sağlayacağız. Tüm başvurularımızı çiftçilerimiz için hayata geçirdiğimiz dijital altyapımız olan 'Manisa İçin Tarım' sistemi üzerinden alacağız. Üreticimizin yanında olmaya, toprağın bereketini birlikte korumaya devam edeceğiz."
Zeyrek, don olaylarına karşı erken önlem alınabilmesi için "Manisa İçin Tarım" uygulaması üzerinden kayıtlı çiftçilere özel uyarılar gönderdiklerini hatırlatarak, "Bu sistem sayesinde 15 ilçemizdeki 199 mahalleye yönelik don uyarısı yaptık. Dijital teknolojinin tarıma entegrasyonunu artırmakta ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu, bu olay bir kez daha gösterdi. Bu tür doğal afetlere karşı erken uyarı sistemlerini yaygınlaştırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadesini kullandı.
Kent genelinde yaşanan don olayları sonrasında tarımsal üretimde meydana gelen zararın belirlenmesi amacıyla Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kurucu ile Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta da don olaylarından etkilenen bölgelerde saha incelemesi gerçekleştirdi.
Nisan ayında yaşanan ikinci don olayının çukur bölgelerdeki bağlarda ağır hasara yol açtığı ve üreticilerin ciddi kayıplar yaşadığının tespit edildiğini aktaran Kurucu, Büyükşehir Belediyesi olarak bu zorlu süreçte her zaman üreticilerin yanında olmak için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.
Havaların ısınmasıyla birlikte bitkilerde yeni sürgün ve yaprak oluşumunun başlayacağına dikkati çeken Kurucu, bitkilerin bu dönemde desteklenmesi gerektiğini, amino asitli ve bitki besin elementleri açısından zenginleştirilmiş sıvı gübrelerin yapraktan ve topraktan uygulanmasının faydalı olacağını ifade etti.
Don olaylarından yalnızca bitkilerin değil, toprağın da etkilendiğini vurgulayan Kurucu, toprak canlılığının korunması ve verimliliğin artırılması için hümik asit ve hayvan gübresi gibi organik materyallerin kullanımının önemine değindi.
Kurucu, bu kapsamda, Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilere sıvı yaprak ve toprak gübresi desteği sağlanacağını, bu desteğe başvuruların da “Manisa İçin Tarım” uygulaması üzerinden yapılacağını söyledi.
Don afetinden zarar gören 15 dekar altı üretim alanına sahip çiftçiler, akıllı telefon ve tabletlere indirilecek "Manisa İçin Tarım" uygulaması ve Manisa Büyükşehir Belediyesinin internet adresinden "Manisa İçin Tarım" sekmesinden başvurularda bulunabilecekler.
Başvurular 30 Nisan mesai bitimine kadar yapılabilecek.
Hibe desteği için başvuru şartları şöyle:
Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Gölmarmara, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Şehzadeler, Turgutlu ve Yunusemre olmak üzere 10 ilçede zirai don afetinden etkilenen 15 dekar ve altı bağı bulunan üreticiler, hibe desteğinden yararlanabilecek.
Hibe başvurusunda bulunan üreticilerin başvuru yaptığı bağ alanlarının Tarım Sigortası (TARSİM) olmaması, İlçe Hasar Tespit Komisyonu tarafından hasarı tespiti olması gerekiyor.
Hibe desteği yapılan üreticilerin, yapılan desteği amacı doğrultusunda kullanmadığının tespiti halinde, hibe hak sahiplerinden tahsil edilecek.
Yorumlar
Kalan Karakter: