Sinop'un Durağan ilçesinde, Yağbasan ve Çaltucak köyleri sınırlarında bulunan 520 hektarlık ormanlık alandaki 80 bin yabani zeytin ağacı aşılanarak üretime kazandırılıyor.
Vali Mustafa Özarslan, kentin son yıllarda iklim değişikliği ve baraj etkileriyle Akdeniz iklim özellikleri göstermeye başlamasının, zeytin tarımı için bir avantaj oluşturduğunu belirtti.
Bu kapsamda, doğada kendiliğinden yetişen ve bugüne kadar ekonomik bir değer taşımayan yabani zeytin ağaçlarının aşılanarak ekonomiye kazandırılacağını aktaran Özarslan, "Durağan ilçemizde Altınkaya Barajı kenarında bulunan Yağbasan ve Çaltucak köylerimizde 520 hektarlık ormanlık alanda verimi olmayan 80 bin delice zeytinimiz var. Doğada kendiliğinden yetişen yabani zeytin ağaçları aşılanıp; slah edip verilimli hale getirerek köylülerimizin refahını artıracağız." ifadesini kullandı.
Özarslan, projenin tamamlanmasıyla aşılanan ağaçların 4 yıl içinde meyve vermeye başlayacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bu süreçten sonra zeytin ağaçları gelir getirici tür olarak orman köylülerine tahsis edilecek. Bu alanların ekonomiye kazandırılmasıyla İlçemiz ve bölgemiz için katma değer üretilecek, kırsal kalkınma sağlanacak. Sinop ve Durağan, en büyük sorunlarından biri olan kırsaldan kente göçün önüne geçmiş olacağız. Sinop Valiliği koordinesinde, Durağan Kaymakamlığı, Orman Bölge Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, muhtarlıklar ve özel sektör/girişimciler birlikte işbirliği yaparak; zeytincilik sektöründe örnek bir işbirliği yapacağız."
Yorumlar
Kalan Karakter: