TEKİRDAĞ - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, suyun yüzde 77’sini tarım sektörünün kullandığını belirterek, "Yani tasarruf tedbirlerinin önce tarım sektöründe alınması lazım. Türkiye’de gezdiğim yerlerde 300-400 metrelerde su bulamaz hale geldik, yeraltı su kaynaklarımızı kaybetmiş durumdayız." dedi.
Bayraktar, Tekirdağ’da kuraklıktan etkilenen ayçiçeği tarlalarındaki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, yağlı tohumluk bitkiler içinde ayçiçeği tohumu üretiminin Türkiye’de ilk sırada olduğunu belirterek, Trakya bölgesinin de ülkenin yaklaşık yüzde 35’ini karşıladığını söyledi.
Üretimin yüzde 40-45’inden yağ elde edildiğini aktaran Bayraktar, Türkiye yağ tüketiminin
yüzde 80'inin ayçiçeği yağı olduğunu kaydetti.
Son iki yılda ayçiçeği üretiminin 2 milyon 500 bin tondan 2,2 milyon tona düştüğünü dile getiren Bayraktar, şöyle konuştu:
"Kuru alanda ayçiçeği üretimi yapıyoruz en büyük sıkıntımız bu. Ayçiçeğini sulama imkanımız yok, geçen sene kuraklıktan etkilendi. Şimdi yine bu sene yine ayçiçeği üretimimiz kuraklıktan etkilenmiş görünüyor. Şu açıdan da çok önemli Türkiye küspe, tohum ve yağ ihtiyacının tamamını karşılayamıyor yani yüzde 28’i yurt dışından ithal olarak geliyor. Dolayısıyla yerli üretimi artırmak zorundayız tohum, yağ ve küspe ithalatına 2024 yılında 1,6
milyar dolar para ödedik. Bu ciddi bir rakam. Hem üretici için hem de bu ürünü tüketen vatandaşlarımız için çok önemli olan ürünümüz bu sene ciddi bir kuraklık tehdidi ile karşı karşıya. Bahçelerde gördüğümüz tarlalarda gördüğümüz kadarıyla şu an kuraklığın
stresini bu ürün yüklenmiş durumda ve bugünlerde üreticimiz yağış bekliyor. Bu
yağışlar bugünlerde gelirse ürünlerin bir kısmını kurtarmak mümkün olabilir."
Bayraktar, bazı bölgelerde kuraklık nedeniyle ayçiçeği tarlalarının sürüldüğünü, yağışlar gelmezse bu bölgede de ayçiçeği tarlalarının sürüleceğini söyledi.
- "GÖZ KOYDUK"
Sulamada kaynağından tarlaya kadar suyun yarısının kaybedildiğine dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:
"Açık sistemleri bırakıp bu kanalları muhakkak kapalı sistemler haline getirmemiz lazım. Suyun yüzde 77’sini tarım sektörü kullanıyor. Yani tasarruf tedbirlerinin önce tarım sektöründe alınması lazım. Bazı yerlerde görüyorum vahşi sulama yapıyoruz. Vahşi sulamadan vazgeçmemiz lazım ve bütün çiftçilerimizin zorunlu olarak basınçlı sulama sistemlerine geçmesi gerekir. Toprak altındaki suya hepimiz göz koyduk. Sanayici de toprak altına giriyor su çekmeye çalışıyor, kuru alanda üretim yapan çiftçimiz de toprak altına iniyor su çekmeye çalışıyor. Bugün sordum kaç metreden çıkıyor su dedim 600 metre dediler. Türkiye’de gezdiğim yerlerde 300-400 metrelerde su bulamaz hale geldik, yeraltı su kaynaklarımızı kaybetmiş durumdayız."
Türkiye’de üretimin kolay olmadığını vurgulayan Bayraktar, "Yüksek maliyetlerle üretim yapıyoruz, yapısal sorunlarımız var, işletmelerimiz çok büyük değil parçalı. Ekonomik faaliyette bulunmak zor, para kazanmak fevkalade zor. İklim koşullarına bağlıyız zaman
zaman dolu, sel, fırtına, hortum yoktu o da var şimdi. Ankara’da köyleri gezdim hayvan hastalıkları başladı şap hastalığı var, Hem hastalıklarla hem zararlılarla hem iklim koşullarıyla boğarak üretim yapıyoruz" dedi.
Çiftçiye desteklemekten başka çare olmadığına dikkati çeken Bayraktar, "Çiftçimizin arkasında duracağız, çiftçimizin tarlada üretim yapmasını sağlayacağız. Sahadayız
gördüğümüz sıkıntıları sorunları gidiyoruz Cumhurbaşkanı'mız ve bakanlarımıza anlatıyoruz, çiftçimize destek alma noktasında her türlü mücadeleyi veriyoruz." diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: