ADANA-EDİRNE - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut ile Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, ayçiçeğinde ithalat kararına tepki gösterdi.
Barut, AK Parti iktidarının 2026 yılında sıfır gümrükle 1 milyon ton ayçiçeği tohumu veya bunun karşılığı olarak 400 bin ton ham ayçiçeği yağının yüzde 20 gümrük vergisi ile ithalat kararını kınadı.
Daha geçen gün yine sıfır gümrük vergisiyle mısır ithalatı kararı alındığını anımsatan Barut, "Ülke tarımını ve çiftçisini bitirip üretemez hale getirenler, ithalat aşkıyla yanıp tutuşuyor ki, aynı senaryoyu önce mısırda şimdi ayçiçeğinde uyguluyor. Yazıklar olsun. Ülke tarımı, çiftçisi ve ekonomisine bu kötülükleri yapmaktan vazgeçin" dedi.
Yine bildik bir oyunun sahnelenmeye başladığını aktaran Barut, şunları söyledi:
"Yeni yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 12 Ocak 2026 – 31 Mayıs 2026 arasında 1 milyon ton yağlık ayçiçeği veya bunun karşılığı 400 bin ton ham ayçiçeği yağı ithalatı için tarife kontenjanı açıldı. Yağlık ayçiçeği ithalatında gümrük vergisi yüzde 27'den sıfıra düşürüldü, ham yağda ise yüzde 36 yerine yüzde 20 olarak duyuruldu. Aynı tarife kontenjanı 2024 yılında da yayınlanmış, uygulaması yine 2025 yılı için hazırlanmıştı. Bunlar ithalat yoluyla rantın ve talanın peşinde koşmaktan yorulmuyor."
Mısırda hasat vakti daha geçen gün 500 bin tonluk sıfır gümrük vergili ithalat kararı alındığını, aynı adımın şimdi de hasadı süren ayçiçeği için atıldığını aktaran Barut, şöyle devam etti:
"Ülkemizde yıllık yaklaşık 600 bin hektar alanda ayçiçeği üretimi yapılıyor, üretimimiz ise 2 milyon ton çivarında. Tüketim de bunun 2 katına yakın, 4 milyon ton civarındadır. Bu sene kuraklık ve zirai don felaketi nedeniyle rekoltede kaybımız var. Ancak sadece bu seneyle ilgili değil her yıl ürettiğimiz kadar da ithalat yapılıyor. Üretime ve üreticiye destek yerine şimdi yine hasat vakti bildik bir oyuna girişip ithalatın önünü açıyorlar. Bitmeyen ithalat sevdalarıyla yerli üretim ve üreticilerimize darbe vurmaktan bıkmadılar. İhtiyacımızı karşılayabilecek bir üretim potansiyelimiz varken, bunlar rant aşkıyla ithalata koşuyorlar. AKP iktidarı çiftçiyi mağdur ediyor, ürettirmiyor, ithalat sevdasıyla yüz milyonlarca dolar paramızı dışarıya savuruyor. Herkes biliyor ki ayçiçeği üretiminde bir kez sulamayla bile verim iki kat artabilir. Ama bu yolu yürümek yerine ithalata sarılıyorlar."
- EDİRNE MİLLETVEKİLİ ÜN:
Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, bugün Resmî Gazete’de yayımlanan kararla
sıfır gümrük vergisiyle ayçiçeği tohumu ve yüzde 20 gümrük vergisiyle ham ayçiçek yağı
ithalatına izin verilmesini eleştirdi.
Ün, bu kararın çiftçiyi korumaktan çok, yandaşları zengin etme projesi olduğunu ifade etti.
Bu kararın ilk olmadığını hatırlatan Ediz Ün, “Bir zamanlar Resmi Gazete’de Trakya Yağlı
Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin üreticiden ayçiçeği tohumu almasına dair
kararlar yayımlanırken, son 23 yıldır sürekli ithalat kararları yayımlanıyor. Üreten Türkiye’den
ithal eden Türkiye’ye geçişte sınır tanımıyorlar" dedi.
Geçmiş ithalat kararlarını da hatırlatan Ün, şunları söyledi:
"Geçen yıl 26 Ocak’ta 100 bin ton ayçiçeği tohumu ve 250 bin ton ham ayçiçek yağı ithalatına izin verdiler. Üstelik ithalat süresi 15 Nisan’da bitecekken, yandaşlar daha çok kazansın diye bu süreyi 22 Nisan’a kadar uzattılar. Yetmedi, 6 Ağustos 2023’te bir milyon ton ayçiçek yağına yüzde 8, 400 bin ton ham yağa ise yüzde 20 gümrük vergisiyle ithalat izni verdiler. Ardından 27 Kasım’da yeni bir kararla yüzde 8’lik vergiyi sıfırladılar. Bugün de aynı anlayışla bir milyon ton ayçiçeği tohumu sıfır gümrükle, 400 bin ton ham ayçiçek yağı ise yüzde 20 vergiyle ithal edilecek."
AK Parti'nin tarım politikalarının Edirne’ye büyük zarar verdiğini belirten Ün, şöyle devam etti:
"2023 yılında Türkiye’de ayçiçeği üretiminde lider olan memleketim Edirne, uygulanan ithalat ve fiyat politikaları nedeniyle beşinci sıraya geriledi. Ekim alanlarındaki daralma nedeniyle 84 bin ton üretim kaybı yaşandı. Edirneli çiftçimize büyük zarar verdiler. Kuraklıkta da tırtıl zararında da çiftçinin yanında duramadılar. Şimdi de ithalat kararlarını olağanlaştırarak çiftçiyi adeta üretimden soğutuyorlar."
Yorumlar
Kalan Karakter: