Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ordu, Trabzon ve Giresun’da zirai don nedeniyle zarar gören fındık bahçelerinde incelemelerde bulundu.
Bayraktar, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, yüksek rakımlarda bulunan fındık bahçelerinde zararın yüze yüzler seviyesinde olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'nin fındıkta, üretim ve ihracat açısından dünyada rakipsiz olduğunu vurgulayan Bayraktar, "2024 rakamlarına baktığımızda yaklaşık 2 milyar 350 milyon dolarlık bir ihracat geliri sağlayan önemli bir ürünümüz. Sahayı gördüğümüzde üretim rakamlarının da ciddi manada aşağı düşeceğini görüyoruz. Tahminlerin fevkalade altında bir üretim rakamı bekliyoruz, tahmin ediyoruz ve bu üzülerek ifade ediyorum bu yıl için ihracat gelirlerimizi de bir miktar aşağı çekecektir." dedi.
Üreticilerin bahçede kalabilmesi, üretimde kalabilmesi, özellikle zarar gören bahçelerine, destek verebilmesi, bakım yapabilmesi için, devletten bir takım beklentilerinin bulunduğunu aktaran Bayraktar, şöyle devam etti:
"Tarım ve Orman Bakanlığımız, maliyetler üzerinden üreticilerimize bir miktar yardım yapacak. Bunu olumlu karşılıyoruz ama bunun dışında, bu sene bu bahçelerde gördük, bu
bahçelerden artık üreticimizin bu sene para kazanması mümkün değil. Dolayısıyla para kazanamadıkları için bankalara olan Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarını da ödemeleri mümkün değil. Bizim çiftçimiz borcuna sadıktır. Para kazandığı her dönem borcunu ödemiştir, kapatmıştır ama bu bahçelerdeki gördüğümüz zarar maalesef üreticilerimizi çaresiz bırakmıştır. Şimdi bu koşullar altında üreticilerimiz, kamuya olan, kamu bankalarına olan ayni ve nakdi kredi borçlarını, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan ayni ve nakdi borçlarının yapılandırılmasını talep ediyor ve haklı olarak da buna bu yapılandırma talebine karşılık bulmak istiyor, bu borçlar yapılandırılmalı."
Özellikle asgari ücret arttıkça çiftçilerin sosyal güvenlik primlerinin de hızlı bir şekilde
yükseldiğini vurgulayan Bayraktar, "Bugün 9 bin lira mertebesine geldi, üreticilerimiz bu primi ödeyemiyor. Tabii ne yapıyor? Ödeme kabiliyetini kaybettiği için Ziraat Odasına gidiyor muvafakat belgesi alıyor. Sosyal güvenlik kurumundan ayrılıyor ve bu arkadaşlarımızın, bu çiftçilerimizin emekli olması da mümkün değil." diye konuştu.
Sadece zirai don olayı değil, birkaç seneden beri Karadeniz'de kahverengi kokarcayla mücadele edildiğini anımsatan Bayraktar, şunları söyledi:
"Oda başkanlarımız, tarım müdürlüklerimiz, belediyelerimiz, kamu kuruluşları, belli bir mücadeleyi verdiler. Ellerinden geleni yaptılar yani kışlaklarda mücadele verdiler ama şimdi havalar açtı. Alana yayılacak, mücadeleye orada da devam etmek lazım ama bütün bunlara rağmen, rekolteyi düşüren sadece don olayı olmayacak. Yani kokarca da rekolteyi bir miktar aşağı çekecek ve tahminlerin altında bir rekolteyle karşılaşabiliriz.
Rekolte yüksek olmayacak kim ne derse desin bu aslında bu rakamı verenlerin yüksek rakamı verenlerin ki muradı belli. Muradı fiyatların aşağı çekilmesi. Bunu murat ediyorlar ama bir de realite var, bir de saha gerçeği var. Sahada fındık yok, sahada fındık yoksa sen ne kadar uğraşırsan uğraş yani neyi açıklarsan açıkla. Mesele şudur biz fiyatların don geldi, fiyatlar çok yükseğe, hayır kardeşim yani biz böyle bir muradın içinde değiliz. Böyle bir niyetin içinde değiliz. Üretim olsun, üreticimiz yeterli üretim alsın, üretim artışı olsun makul bir fiyat olsun. Üreticimizi geçindirecek fiyat olsun biz buna razıyız, kimse bu ülkede fırsat düşkünlüğü falan yapmıyor, hele çiftçimiz zaten bunu yapmıyor."
Yorumlar
Kalan Karakter: