Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenmesini talep etti.
Bayraktar, içinde bulunulan hasat döneminde çiftçilerin tarımsal kuraklığın sonuçlarıyla
karşı karşıya kaldığını belirterek, "Hasat başlamadan önce Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere birçok bölgede kuraklık yaşanabileceğini ifade etmiştim. Nitekim içinde bulunduğumuz hasat döneminde çiftçilerimiz kuraklıkla nedeniyle yüzde 85’lere varan oranda verim düşüklüğüyle yüzleşmiştir." ifadesini kullandı.
Kuru tarım yapılan tahıl alanlarında verimlerin dekara 50 kilogramlara kadar düştüğüne dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
"Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu başta olmak üzere birçok bölgemizde çiftçilerimiz maliyetini kurtarmayacağından tarlasına biçerdöver sokamamaktadır. Yalnızca kuru tarım alanlarında değil, sulanabilen alanlarda da verimler önemli ölçüde düşmüştür. Önümüzdeki dönemde hasadı başlayacak ayçiçeği üzerinde de kuraklık tehdidi bulunmaktadır. Trakya bölgesi, Türkiye ayçiçeği ekim alanlarının yüzde 46’sını, ayçiçeği
üretiminin ise yüzde 35’ini karşılayan önemli bir bölgemizdir. 1 Ekim 2024 - 30 Haziran 2025
dönemini kapsayan 2025 tarım yılı yağışları Marmara Bölgesi’nde yüzde 29 oranında azalmıştır. Haziran ayında Marmara Bölgesi son 54 yılın en düşük yağışını almıştır."
- KURAKLIKTAN ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERE DE YARDIM ÇAĞRISI
Kuraklıkla ilgili bir diğer önemli göstergenin de sıcaklıklar olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
"2025 yılı haziran ayı ülkemizde son 55 yılın en sıcak 4’üncü haziran ayı olmuştur. Marmara Bölgesi’nde ise ortalama sıcaklıklar haziran ayında normalinin 1,5 derece üzerinde seyretmiştir. Önümüzdeki dönem ayçiçeği için kritiktir. Ziraat odalarımızdan aldığımız bilgilere göre yağış azlığıyla birlikte aşırı sıcaklıkların ayçiçeği bitkisini strese soktuğu ve bunun verimde düşüşe sebep olmasından endişe duyulduğu bildirilmiştir. Yağışın olmadığı durumda ayçiçeğinde de verim kayıpları yaşanabilecektir. Nisan ayındaki zirai don meyve üretimimize, kuraklık ise buğday, arpa ve mercimek gibi stratejik ürünlerimize zarar vermiştir."
Bayraktar, 2025 yılının tarım sektörü açısından şimdiden doğal afet yılı haline geldiğini belirterek, "Bu durum çiftçilerimizin gelirlerine yansımaktadır. Ülkemizin gıda arzının sürdürülebilirliği adına, doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenmesini talep ediyoruz. Ayrıca nisan ayında yaşanan zirai don olayından zarar gören çiftçilere sigortaları olmasa da yapılacak olan yardımın kuraklıktan zarar gören çiftçilerimize de yapılmasını istiyoruz." ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: