Tarım ve Oman Bakanı İbrahim Yumaklı, serfitikalı tohumluk üretiminin 9 kat artışla 1 ,3 milyon tona yükseldiğini belirterek, ülke potansiyelinin 2,5 milyon ton olduğunu söyledi.
Yumaklı, İstanbul'da düzenlenen ISF Dünya Tohum Kongresi’nde, önümüzdeki 25 yıl içinde dünya nüsfunun yüzde 25 artacağı simüle edildiğini belirtti.
Hazırlanan raporlarda 2025 yılına kadar bugünden daha yüzde 70 fazla gıdaya ihtiyacın oluşacağının ortaya çıktığını vurgulayan Yumaklı, bu süreçlerin merkezlerinde tarım ve tohumculuk sekörünün yer aldığını aktardı.
Sofralara ulaşan her gıranın başlangıç noktasının tohum olduğuna dikkati çeken Yumaklı, şöyle konuştu:
"Medeniyetlerin beslenmesine doğrudan etki eden tohumdur. Tohum, gıda arz güvenliği içindeki stratejik önemini sürdürecek. Ülkemiz, bulunduğu coğrafya itibarıyla 12 binden fazla bitki türüne sahiptir. Bunlardan 4 bini endemik özelliğe sahiptir. Türkiye tohumculukta önemli bir sahiptir. Biz de bakanlık olarak tohumculuğu destekliyoruz. Son 23 yılda Türkiye'de tohumculuk konusunda faaliyet gösteren firma sayısı bin 117'ye çıktı. Yüzde 94'ünün yerleşik Türk firmaları olduğunu belirtmek istiyorum."
Serfitikalı tohumluk üretiminin 9 kat artışla 1 ,3 milyon tona yükseldiğini dile getiren Yumaklı, buradaki kapasitenin, potansiyelin 2,5 milyon ton olduğuna dikkati çekti.
Serfitikalı fide ve fidan üretiminin 46 rtışla 186 milyon adede yükseldiğini vurgulayan Yumaklı, şöyle devam etti:
"Milli ve yerli tohumlara önem verdiğimizi belirtmek istiyorum. Coğrafı şartları dikkate alarak ata tohumu projesi ile 49 yerel çeşit, Anadol'nun farklı yerlerinden toplanarak araştırma enstitülerimizde tescil edilerek koruma altına alındı. Kuraklığa dayanıklı 79 ve soğuğa dayanıklı 3 tohumluk çeşidi geliştirildi ve Türk çifçisinin hizmetine sunuldu. Tohum ve yem bankamız var. Tohum bankasında yaklaşık 122 tohum metaryelini muhafaza ediyoruz. 18 yem bankasında 107 türe ait 10 binden fazla canlı örneği koruyoruz. Bütün bunlar hem kendi ülkemizin ihtiyaçlarını hem de tedarik ihtiyacı olan ülkelerin ihtiyacını karşılamak üzere 103 ülkeye tohum ihracat sonucunu getirdi. Bugün itibarıyla ihricatımızın 340 milyon dolarlar seviyesine geldiğini belirtmek istiyorum."
Tarım ve Orman Şurası'na değinen ve orada tohumculuk üzerine önemli konuların görüşüldüğünü belirten Yumaklı, "5 hedef belirlendi. Tohum sağlığı analiz ortam ve öntemlerinin geliştirilmesi; sertifikalı tohumluk üretiminn ve kullanımının artırılması; sertifikasız tohumluk satışının önlenmesi, tohumculuk işletmelerinin sanayi işletmesi olarak görülmesi; tohumda bu ülkenin topraklarında yerlilik ve millilik oranı yüksek tohumluk üretilmesi." diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: