CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, AK Parti'nin tarım politikalarındaki öngörü eksikliğinin ve plansızlığın Türkiye’yi çıkmaza doğru sürüklediğini ve ithalata bağımlılığı artarken ihraç edilen ürünlerde de sorunlar oluşmaya başladığını bildirdi.
Gürer, yaptığı açıklamada, artan maliyetler nedeniyle üreticilerin zorlandığını, tüketicilerin ise yüksek fiyatlara ürün almak zorunda kaldığını ifade ederek, farklı ürünlerde üretim artışı, bazı ürünlerde ise üretim düşmesinin sorunların katlanmasına neden olduğunu belirtti.
Tarım arazilerinin daralması ve çiftçi sayısındaki düşüşe ve kırsalda göç ile oluşan sorunlara dikkati çeken Gürer, mazot desteği gibi sözde destekler yerine çiftçinin kullandığı mazottan alınan ÖTV ve KDV’nin kaldırılarak daha gerçekçi ve sorun çözmeye odaklı destekler verilmesi gerektiğini kaydetti.
- ÇİFTÇİ TÜCCARA MAHKUM EDİLDİKamunun ürün alım fiyatlarını düşük tutmasının üreticiyi baskı altında bıraktığını ve bu politikayla çiftçinin tüccara mahkum edildiğini vurgulayan Gürer, şöyle devam etti:
"TMO çiftçinin karagün dostu olmaktan çıkmış, tüccar gibi davranmaya başlamıştır. İthalatçı bir anlayışla yönetilir duruma ermiştir. Alım şartları ağır, ödeme süreci uzun sayılacak uygulamalar olağanlaşmıştır. Türkiye, yıllardır ortalama 20 milyon ton buğday üretmekte ve buna ek olarak ağırlıklı olarak Rusya ve Ukrayna’dan olmak üzere 10 milyon ton buğday ithal etmektedir. Cumhurbaşkanı, 'Biz buğdayı alıyoruz, işledikten sonra makarna ve un yapıp yurt dışına satıyoruz, gelir sağlıyoruz' dese de asıl sorgulanması gereken nokta bu 10 milyon ton buğdayın neden ithal edildiği ve neden kendi çiftçimize kendi topraklarımızda ürettirilmediğidir. Türkiye, buğdayı kendi topraklarında yetiştirip işleyerek yurt dışına satma potansiyeline sahipken, bu konuda herhangi bir adım atılmamaktadır."
Gürer, 1980 yılında Türkiye'nin tarım arazisi 28 milyon hektar iken, günümüzde bu alanın 23 milyon 100 bin hektara gerilediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Ziraat odasına kayıtlı çiftçi sayısı 5 milyon iken, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerine göre bu sayı yaklaşık 2 milyon 100 bin kişiye düşmüştür. Köy okullarını kapatıp, kırsalda yaşamı zorlaştırıp ve imkanları kısıtladığınızda, kırsal alanların boşalmasına neden olursunuz ve çiftçilerin çocuklarının bile çiftçilik yapmak istemediği bir sürece yol açarsınız. Üretim planlamasındaki eksiklikler, çiftçilerin bir yıl önce fiyatı yüksek olan ürünlere yönelmesine neden olmaktadır. Ancak bu durum, bir sonraki yıl o ürünlerde üretim fazlasına ve dolayısıyla fiyatların düşmesine yol açmaktadır. Sonuç olarak, maliyetini karşılamayan bu ürünler tarlada kalmakta ve israfa da olmaktadır. İhraç edilen yemeklik ve salçalık domatesi dahi sorunlu kılan iktidarın tarımda yönetim beceriksizliğidir."
Geçen yıl mısır fiyatlarına beklentilerin çok altında yüzde 7'lik bir artış yapıldığını ve bu yıl mısır üretiminde düşüş yaşandığını belirten Gürer, "Buğdaya bu yıl yüzde 12 fiyat artışı yapılmışken, tarım girdi maliyetlerindeki artış yüzde 54 olarak gerçekleşmiştir. Maliyet artışlarının yüzd 54 olduğu bir ortamda buğday fiyatlarına sadece yüzde 12'lik bir artış yapılması, üreticilerin üretimden uzaklaşmasına neden olmaktadır. Sebze ve meyvede ise tarlada üreticide değer bulmayan ürünler fahiş fiyatlarla satılmaktadır.” ifadesini kullandı.
Gürer, mevcut yanlış uygulamalara rağmen, üretimdeki sorunların halen çözülebilir durumda olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Üretim planlaması ile üretim öncesi, üretim süreci, üretim satış ve pazarlaması doğru yönetildiğinde, kooperatifçiliğin geliştirilmesi sağlanarak sulama suyu ve toplulaştırmanın doğru yönetilmesiyle sorunları aşmak mümkündür. Süreç yönetimi gereği gibi planlanıp destekler zamanında ve ihtiyaca göre verilirse, tarla bitkilerinde 2 yıl, hayvancılıkta 4 yıl, bahçe bitkilerinde ise 5 yıl çözüm için yeterlidir. Koordinasyonun etkili bir şekilde sağlanması ve kamunun üreticinin yanında yer alması durumunda, tarımda yaşanan sorunların çözülebilmesi mümkündür. Kamusuz tarım ayağa kalkamaz. Bunu herkesin anlaması ve görmesi lazım."
Yorumlar
Kalan Karakter: