Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Ulusal Süt Konseyi tarafından yılbaşında açıklanan 17 lira 15 kuruşluk fiyatın da enflasyon karşısında eridiğini belirterek, çiğ süt fiyatının en az 22 lira olarak yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, süt inekçiliği yapan küçük aile işletmelerinin sürdürülebilirliğinin kalmadığını vurguladı.
Üreticilerin, sanayicilerin baskısıyla tavsiye fiyatının altında süt satmak zorunda kaldığına dikkati çeken Gürer, şöyle konuştu:
"Süt inekçiliği yapanların içine düşürüldüğü durum vahim çünkü 2020 yılında ineklerini kesime gönderdiler, Türkiye'de hayvan açığı artmıştı, bu sefer yine öyle olacak. 1 ila 10 hayvanı olanların ve bunların genelde de sıcak süt dediğimiz, hemen sağdıktan sonra sütünü aracıya vermek zorunda kalanların üzerinde oluşturulan sanayici baskısıyla tavsiye fiyatının altında bir fiyatla süt vermeleri devam ediyor. Bu devam ediliş 17 lira 15 kuruş olarak açıklanan tavsiye fiyatı değil, 9 lira ile 14 lira arasında bir fiyat; bu fiyatla da bunun sürdürülebilirliği yok."
Gürer, 50 kiloluk süt yeminin üreticiye 750 liradan ulaştığını ifade ederek, yem fiyatlarının süt fiyatlarını dengelememesi nedeniyle birçok küçük işletmenin ahırlarını boşalttığını, kapılarına kilit astığını dile getirdi.
Büyük işletmelerin bile maliyetlerin altında ezildiğini vurgulayan Gürer, çiğ süt tavsiye fiyatının 22 liraya çıkarılması gerektiğini söyledi.
Bugün tavsiye fiyatının 22 lira civarında olması gerektiğini belirten Gürer, "Şimdi, üreticinin 14 lira civarında bir fiyatla sattığı ürünü rafta da vatandaş 40 liranın üzerinde bir fiyatla alıyor. Burada ciddi bir sorun var. Et ve Süt Kurumu bazı bölgelerde regülasyon yaparak süt alımı yapıyor, onu süt tozuna çeviriyor, orada bir işlem yapılıyor, sonra süt tozu işlenirken bir işlem daha oluyor. Doğru dürüst tavsiye fiyat olarak açıklanan fiyat, ortadan kaldırılan taban fiyat kimliğine döndürülmeli ve onun dışındaki fiyatla ürün alınmamalı." diye konuştu.
Gürer, Ulusal Süt Konseyi tarafından yılbaşında açıklanan fiyatın da enflasyon karşısında eridiği için mutlak surette çiğ süt fiyatının en az 22 lira olarak yeniden artırılması ve böylece de hayvancılık yapanların bu işi sürdürebilmesinin yolunun açılması gerektiğini belirtti.
Anadolu’da ve özellikle kendi seçim bölgesinde küçük çaplı hayvancılıkla uğraşan ailelerin ahırlarının boşaldığını anlatan Gürer, keçi sütü üreticilerinin de benzer sıkıntılar yaşadığını vurguladı.
Türkiye’de süt üreticileri sorun yaşarken ithal süt tozu getirilmesini de eleştiren Gürer, bu durumun ayrı bir inceleme gerektirdiğini belirterek, "Eğer böyle giderse çiğ sütte zaten düşme var, bu daha da artacak. Türkiye süt tozu da ithal ediyor, bu da garip bir şey. Yani Türkiye'de süt üreticisi sorun yaşarken niye ithal süt tozu getiriliyor, bunun da ayrıca irdelenmesi gerekiyor" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: